Możliwości odbycia pikniku

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
alek22999

Możliwości odbycia pikniku

Post autor: alek22999 »

Bolek zabrał na piknik: czereśnie, nektarynkę, kanapkę, piwo, wino, ogórek, mleko i ciastko. Chce ustalić dobrą kolejność spożycia tych wiktuałów. Ile ma różnych możliwości, jeśli wiadomo, że:

1) piwo i wino nie mogą być pite bezpośrednio po sobie, oraz
2) ogórek i mleko nie powinny występować zaraz po sobie?


Jakiś ogólny schemat na tego typu zadania? Przyznam, że kombinatoryka to chyba mój najsłabszy dział. .
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Możliwości odbycia pikniku

Post autor: kerajs »

Od wszystkich możliwości odejmuję te gdzie wino i piwo były spożywane po sobie oraz odejmuję te gdzie konsumowano po sobie ogórek i mleko. Ponieważ przypadki obu zakazanych zdarzeń były odjęte dwukrotnie to dodaję jedno takie zdarzenie.
\(\displaystyle{ 8!-7! \cdot 2!-7! \cdot 2!+6! \cdot 2! \cdot 2!}\)


Sorry. Nie ma schematów.
kaetae
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 13 sie 2016, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

Możliwości odbycia pikniku

Post autor: kaetae »

Rozumiem, że dodajemy następujące kombinacje:

P W _ _ _ _ _ _
P - piwo, W - wino.

Na 6 miejscach mogło stać mleko i ogórek/ogórek mleko. (\(\displaystyle{ 6! * 2!}\))
I analogicznie dla piwa i wina. (\(\displaystyle{ *2}\))
Awatar użytkownika
tajnosagentos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 19 lut 2017, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Możliwości odbycia pikniku

Post autor: tajnosagentos »

Tu jest zasada włączania i wyłączania i kerajs ma rację.
ODPOWIEDZ