liczba możliwości utworzenia liczby

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
grubix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 lut 2017, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

liczba możliwości utworzenia liczby

Post autor: grubix »

Mam pytanie co do zadania:
Ile można utworzyć liczb ośmiocyfrowych w których 0 wystąpi dwa razy, 2 raz, a 4 trzy razy?
Wymyśliłem coś takiego ale nie wiem czy dobrze:

Liczba możliwości =
\(\displaystyle{ {8 \choose 2} \cdot {6 \choose 1} \cdot {5 \choose 3} \cdot 7^{2} - {7 \choose 2} \cdot {5 \choose 1} \cdot {4 \choose 3} \cdot 7}\)
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5703
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 129 razy
Pomógł: 524 razy

liczba możliwości utworzenia liczby

Post autor: arek1357 »

źle
ODPOWIEDZ