Witam, mam problem z tym przykładem:
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{2x}{1-x^{2}} + x}\)
Nie mam pomysłu co zrobić z tym osobnym \(\displaystyle{ x}\).
Ciąg z funkcji tworzącej
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 7 cze 2015, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Obłok Magellana
- Podziękował: 3 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Ciąg z funkcji tworzącej
Jak to co? \(\displaystyle{ x=1\cdot x}\), więc po prostu dodajesz jedynkę do \(\displaystyle{ a_1}\) w ciągu, którego funkcją tworzącą jest \(\displaystyle{ \frac{2x}{1-x^2}}\)
Dokładniej:
\(\displaystyle{ \frac{2x}{1-x^2}= \frac{x}{1-x}+ \frac{x}{1+x}= \sum_{n=1}^{ \infty } x^n+\sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^{n+1}x^n= \sum_{n=1}^{ \infty }(1+(-1)^{n+1})x^n}\), więc
\(\displaystyle{ \frac{2x}{1-x^2} +x= \sum_{n=1}^{ \infty }b_n x^n}\),
gdzie
\(\displaystyle{ b_n= \begin{cases} 3 \text{ gdy } n=1 \\ 1+(-1)^{n+1} \text{ gdy } n>1 \end{cases}}\)
Dokładniej:
\(\displaystyle{ \frac{2x}{1-x^2}= \frac{x}{1-x}+ \frac{x}{1+x}= \sum_{n=1}^{ \infty } x^n+\sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^{n+1}x^n= \sum_{n=1}^{ \infty }(1+(-1)^{n+1})x^n}\), więc
\(\displaystyle{ \frac{2x}{1-x^2} +x= \sum_{n=1}^{ \infty }b_n x^n}\),
gdzie
\(\displaystyle{ b_n= \begin{cases} 3 \text{ gdy } n=1 \\ 1+(-1)^{n+1} \text{ gdy } n>1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 7 cze 2015, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Obłok Magellana
- Podziękował: 3 razy