Punkty niewspółliniowe na płaszczyźnie.
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Punkty niewspółliniowe na płaszczyźnie.
Mamy \(\displaystyle{ 66}\) niewspółliniowych punktów na płaszczyźnie. Wszystkie łączymy odcinkami
koloru czerwonego, żółtego, zielonego lub niebieskiego. Udowodnij, że zawsze
znajdzie się trójkąt jednego koloru.
koloru czerwonego, żółtego, zielonego lub niebieskiego. Udowodnij, że zawsze
znajdzie się trójkąt jednego koloru.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Punkty niewspółliniowe na płaszczyźnie.
Jeżeli są trójkami niewspółliniowe, to można z nich zbudować \(\displaystyle{ {66\choose3}\!=45760}\) trójkątów. Boki każdego trójkąta są oznaczone poczwórnie kolorami, więc takich jednokolorowych trójkątów będzie dokładnie \(\displaystyle{ 4\cdot45760=183040}\) , a \(\displaystyle{ 183040>1}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Punkty niewspółliniowe na płaszczyźnie.
Bardzo znane zadanie.
Można to przepisać na terminologię grafową: klika \(\displaystyle{ 66}\) wierzchołkowa, której krawędzie kolorujemy \(\displaystyle{ 4}\) kolorami. Trzeba pokazać, że znajdzie się monochromatyczny trójkąt.
Tak naprawdę to zadanie jest związane z liczbami i twierdzeniem Ramsey'a - zachodzi \(\displaystyle{ R\left(3, 3, 3, 3 \right) \le 66}\).
Podobne zadanie tutaj (zawodnicy to wierzchołki, a miasta to kolory krawędzi) - rozwiązanie:
Można to przepisać na terminologię grafową: klika \(\displaystyle{ 66}\) wierzchołkowa, której krawędzie kolorujemy \(\displaystyle{ 4}\) kolorami. Trzeba pokazać, że znajdzie się monochromatyczny trójkąt.
Tak naprawdę to zadanie jest związane z liczbami i twierdzeniem Ramsey'a - zachodzi \(\displaystyle{ R\left(3, 3, 3, 3 \right) \le 66}\).
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Ramseya
Podobne zadanie tutaj (zawodnicy to wierzchołki, a miasta to kolory krawędzi) - rozwiązanie:
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Punkty niewspółliniowe na płaszczyźnie.
Nie ulega wątpliwości, że wszystkie (punkty) należy rozumieć jako każdą parę.
Mruczek miałby rację, gdyby w temacie zadania było: każdą parę łączymy odcinkiem o jednym z czterech kolorów.
Mruczek miałby rację, gdyby w temacie zadania było: każdą parę łączymy odcinkiem o jednym z czterech kolorów.
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Punkty niewspółliniowe na płaszczyźnie.
Tak, autor temat po prostu się przejęzyczył. Jestem pewny, że chodziło o moją (i arek1357 wersję). To znane zadanie, liczba \(\displaystyle{ 66}\) i cztery kolory na to wskazują.SlotaWoj pisze:Nie ulega wątpliwości, że wszystkie (punkty) należy rozumieć jako każdą parę.
Mruczek miałby rację, gdyby w temacie zadania było: każdą parę łączymy odcinkiem o jednym z czterech kolorów.