Rekursja uniwersalna

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
qweqwe123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 3 sty 2017, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Rekursja uniwersalna

Post autor: qweqwe123 »

Witam!

Mam do rozwiązania następujące zadanie:

\(\displaystyle{ T \left( n \right) = 4T \left( \frac{n}{2} \right) +n ^{2}\log _{2}n}\)

\(\displaystyle{ a = 4}\)

\(\displaystyle{ b = 2}\)

\(\displaystyle{ \log _{b}a = 2}\)

Nie wiem jak ograniczyć daną funkcję, z którego założenia skorzystać.

1) funkcja nie jest O duża od \(\displaystyle{ \right) n ^{2-k}}\)
2)funkcja nie jest \(\displaystyle{ \Theta n^{2}}\)
3)fukcja nie jest \(\displaystyle{ \Omega n^{2+k}}\)

Czy moje rozumowanie jest poprawne? Jak poprawnie ją ograniczyć
Ostatnio zmieniony 16 sty 2017, o 23:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Rekursja uniwersalna

Post autor: arek1357 »

A co w ogóle z tym zadaniem chcesz robić?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2017, o 23:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: w ogóle.
qweqwe123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 3 sty 2017, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Rekursja uniwersalna

Post autor: qweqwe123 »

Chcę ograniczyć daną funkcję T(n) przez twierdzenie o rekursji uniwersalnej
ODPOWIEDZ