Prawdopodobieństwo- losowanie
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 12 sty 2017, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo- losowanie
Znaleźć prawdopodobieństwo wylosowanie przynajmniej raz trzech pojedynczych oczek w n rzutach trzema kostkami do gry. Obliczyć te prawdopodobieństwa dla n =2 i n =3.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Prawdopodobieństwo- losowanie
A - 'prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej raz trzech pojedynczych oczek w n rzutach trzema kostkami do gry.'
\(\displaystyle{ p= \left( \frac{1}{6} \right)^3\\
P(A)=1- {n \choose 0}p^0(1-p)^n}\)
\(\displaystyle{ p= \left( \frac{1}{6} \right)^3\\
P(A)=1- {n \choose 0}p^0(1-p)^n}\)