Mam jeszcze kilka wątpliwości dotyczących rozwiązywania równań rekurencyjnych za pomocą funkcji tworzącej.
1. Jak postępować w przypadku równań niejednorodnych typu \(\displaystyle{ a_{n} = 5a_{n-1} - 6a_{n-2} + n}\) - i z większymi potęgami n, np. \(\displaystyle{ a_{n} = 5a_{n-1} - 6a_{n-2} + n^{3}}\) ?
2. Jak postępować w przypadku równań niejednorodnych typu \(\displaystyle{ a_{n} = 2a_{n-1} + ( \frac{1}{2}) ^{n}}\) ? W przypadku tej "reszty potęgowej" doszłam do postaci \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }( \frac{1}{2} \cdot x) ^{n}}\) - czy dobrze myślę, że aby rozwiązanie było poprawne, od utworzonej w tym przypadku sumy szeregu o \(\displaystyle{ a_{0}= \frac{1}{2}x}\) i \(\displaystyle{ q=\frac{1}{2}x}\) (ze względu na n=1) muszę odjąć jeszcze wartość \(\displaystyle{ ( \frac{1}{2} \cdot x ) ^{0}}\) , czyli 1?
3. Co robić, gdy w mianowniku funkcji tworzącej jest pierwiastek wielokrotny? Na zajęciach traktowaliśmy ją wtedy jako pochodną innej funkcji i wykonywaliśmy operacje na funkcji pierwotnej, a następnie wynik pod znakiem sumy różniczkowaliśmy. I rzeczywiście, ok, to działa na przykładzie, który przerabialiśmy - \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{x ^{2} - 4x + 4 }}\), ale co, kiedy mam do czynienia z mniej przyjemną do policzenia całką, np. w czymś typu \(\displaystyle{ f(x)= \frac{x}{x ^{2} - 4x + 1 }}\) ?
Problemy dotyczące rozwiązywania równań rekurencyjnych
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 kwie 2014, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
Problemy dotyczące rozwiązywania równań rekurencyjnych
Dzięki! Problem nr 1 rozwiązany Pomoże ktoś jeszcze z punktem 2. i 3.?arek1357 pisze:https://www.matematyka.pl/415626.htm
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5703
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 129 razy
- Pomógł: 524 razy
Problemy dotyczące rozwiązywania równań rekurencyjnych
Problem dwa jest dużo łatwiejszy niż problem jeden.
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{x^2-4x+4}= \frac{1}{(x-2)^2}}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} f(x)dx= \int_{}^{} \frac{dx}{(x-2)^2}= \frac{1}{2-x}= \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{1- \frac{1}{2}x }= \frac{1}{2} \sum_{n=0}^{ \infty }(2^{-1}x)^n=\frac{1}{2} \sum_{n=0}^{ \infty }2^{-n}x^n}\)
czyli:
\(\displaystyle{ f(x)=\left( \frac{1}{2} \sum_{n=0}^{ \infty }2^{-n}x^n\right)'}\)
A to raczej zróżniczkujesz
A co za problem jak masz ix w liczniku robisz tak samo
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{x^2-4x+4}= \frac{1}{(x-2)^2}}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} f(x)dx= \int_{}^{} \frac{dx}{(x-2)^2}= \frac{1}{2-x}= \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{1- \frac{1}{2}x }= \frac{1}{2} \sum_{n=0}^{ \infty }(2^{-1}x)^n=\frac{1}{2} \sum_{n=0}^{ \infty }2^{-n}x^n}\)
czyli:
\(\displaystyle{ f(x)=\left( \frac{1}{2} \sum_{n=0}^{ \infty }2^{-n}x^n\right)'}\)
A to raczej zróżniczkujesz
A co za problem jak masz ix w liczniku robisz tak samo