10 ławek, 3 kolory farby, każda farba użyta minimum raz
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 18 kwie 2014, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ~Poznań
- Podziękował: 19 razy
10 ławek, 3 kolory farby, każda farba użyta minimum raz
W parku jest 10 ławek. Każda z nich zostanie pomalowana na jeden z trzech kolorów. Wiedząc, że każdy kolor zostanie wykorzystany co najmniej raz, oblicz, na ile sposobów można pomalować te ławki.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 18 kwie 2014, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ~Poznań
- Podziękował: 19 razy
10 ławek, 3 kolory farby, każda farba użyta minimum raz
W liceum na poziomie rozszerzonym nie ma suriekcji (aczkolwiek chętnie zgłębię temat).
Pokażę podręcznikowe rozwiązanie i to, czego nie rozumiem.
Wszystkie ławki można pomalować na \(\displaystyle{ 3^{10}}\) sposobów.
Odrzucamy 3 sposoby, ponieważ każdy kolor ma być wykorzystany co najmniej raz.
\(\displaystyle{ {3 \choose 2} \cdot (2 ^{10} - 2)}\) to liczba sposobów na które pomalowano by ławki z użyciem tylko dwóch kolorów.
Następnie od wszystkich możliwości odejmujemy dwa wcześniej opisane przypadki i otrzymujemy wynik \(\displaystyle{ 55980}\)
Moje pytanie brzmi skąd wzięła się całe wyrażenie \(\displaystyle{ {3 \choose 2} \cdot (2 ^{10} - 2)}\). Tak jak symbol Newtona intuicyjnie wiem skąd się wziął, i ewentualnie to \(\displaystyle{ 2^{10}}\), to za nic w świecie nie wiem skąd tam ta dwójka.
@edit: oczywiście chodziło o symbol Newtona a nie dwumian.
Pokażę podręcznikowe rozwiązanie i to, czego nie rozumiem.
Wszystkie ławki można pomalować na \(\displaystyle{ 3^{10}}\) sposobów.
Odrzucamy 3 sposoby, ponieważ każdy kolor ma być wykorzystany co najmniej raz.
\(\displaystyle{ {3 \choose 2} \cdot (2 ^{10} - 2)}\) to liczba sposobów na które pomalowano by ławki z użyciem tylko dwóch kolorów.
Następnie od wszystkich możliwości odejmujemy dwa wcześniej opisane przypadki i otrzymujemy wynik \(\displaystyle{ 55980}\)
Moje pytanie brzmi skąd wzięła się całe wyrażenie \(\displaystyle{ {3 \choose 2} \cdot (2 ^{10} - 2)}\). Tak jak symbol Newtona intuicyjnie wiem skąd się wziął, i ewentualnie to \(\displaystyle{ 2^{10}}\), to za nic w świecie nie wiem skąd tam ta dwójka.
@edit: oczywiście chodziło o symbol Newtona a nie dwumian.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
10 ławek, 3 kolory farby, każda farba użyta minimum raz
\(\displaystyle{ {3 \choose 2} \cdot (2 ^{10} - 2)}\) to liczba malowań (istnieje w ogóle takie słowo? )
za pomocą dokładnie dwóch kolorów (tj. że dokładnie dwa kolory zostaną użyte):
na \(\displaystyle{ {3 \choose 2}}\) sposobów wybieramy dwa spośród trzech kolorów, których użyjemy do pomalowania ławek, następnie zaś patrzymy tak:
dla każdej z \(\displaystyle{ 10}\) ławek przy wybranych dwóch kolorach mamy dwie możliwości pomalowania (albo jednym, albo drugim kolorem), więc przy wybranych dwóch kolorach jest \(\displaystyle{ 2^{10}}\) możliwości pomalowania wszystkich (reguła mnożenia, czy coś tam takiego) - odejmujemy od tego dwie możliwości: takie, że wszystkie ławki pomalowano na ten sam kolor (albo wszystkie na jeden, albo wszystkie na ten drugi).
Czyli odpowiedź to \(\displaystyle{ 3^{10}-{3 \choose 2}(2^{10}-2)-3=55980}\)
za pomocą dokładnie dwóch kolorów (tj. że dokładnie dwa kolory zostaną użyte):
na \(\displaystyle{ {3 \choose 2}}\) sposobów wybieramy dwa spośród trzech kolorów, których użyjemy do pomalowania ławek, następnie zaś patrzymy tak:
dla każdej z \(\displaystyle{ 10}\) ławek przy wybranych dwóch kolorach mamy dwie możliwości pomalowania (albo jednym, albo drugim kolorem), więc przy wybranych dwóch kolorach jest \(\displaystyle{ 2^{10}}\) możliwości pomalowania wszystkich (reguła mnożenia, czy coś tam takiego) - odejmujemy od tego dwie możliwości: takie, że wszystkie ławki pomalowano na ten sam kolor (albo wszystkie na jeden, albo wszystkie na ten drugi).
Czyli odpowiedź to \(\displaystyle{ 3^{10}-{3 \choose 2}(2^{10}-2)-3=55980}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
10 ławek, 3 kolory farby, każda farba użyta minimum raz
Niech minister od oświaty i kultury wstawi suriekcje w program.W liceum na poziomie rozszerzonym nie ma suriekcji (aczkolwiek chętnie zgłębię temat).