Witam!
Mam problem z takim oto zadaniem.
Oblicz, ile jest liczb ośmiocyfrowych o różnych cyfrach należących do zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,...,8 \}}\) i spełniających warunki:
1) cyfry parzyste występują w porządku rosnącym
2) każda cyfra nieparzysta poprzedza (niekoniecznie bezpośrednio) cyfrę od niej o jeden większą np.\(\displaystyle{ 15\underline{2}73\underline{468}}\)
Ile jest liczb ośmiocyfrowych
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 7 lip 2015, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 4 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Ile jest liczb ośmiocyfrowych
Wszystkich takich liczb ośmiocyfrowych jest \(\displaystyle{ 8!}\)
a) \(\displaystyle{ \frac{8!}{4!}}\)
bo dla jednego położenia liczb nieparzystych tylko jedna z permutacji liczb parzystych jest rosnąca.
b) \(\displaystyle{ \frac{8!}{2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 2}}\)
bo dla jednego położenia pary \(\displaystyle{ 12}\) (jak i par \(\displaystyle{ 34,56,78}\)) tylko jedno z dwóch ustawień (\(\displaystyle{ 12,21}\)) spełnia ustaloną kolejność.
a) \(\displaystyle{ \frac{8!}{4!}}\)
bo dla jednego położenia liczb nieparzystych tylko jedna z permutacji liczb parzystych jest rosnąca.
b) \(\displaystyle{ \frac{8!}{2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 2}}\)
bo dla jednego położenia pary \(\displaystyle{ 12}\) (jak i par \(\displaystyle{ 34,56,78}\)) tylko jedno z dwóch ustawień (\(\displaystyle{ 12,21}\)) spełnia ustaloną kolejność.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2016, o 22:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 7 lip 2015, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 4 razy
Ile jest liczb ośmiocyfrowych
Nie napisałem tego wystarczająco wyraźnie, ale chodziło mi o ilość liczb spełniających obydwa warunki. W tym właśnie leży trudność. Oddzielnie warunki nie stanowią problemu. Zapomniałem dodać że rozwiązanie tego zadania to \(\displaystyle{ 3 \cdot 5 \cdot 7=105}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Ile jest liczb ośmiocyfrowych
marcel0906 pisze: Oddzielnie warunki nie stanowią problemu
Znając te bezproblemowe rozwiązania jeszcze łatwiej jest wskazać ich koniunkcję:
a)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{8!}{2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 2} }{4!}}\)
bo dla każdego rozmieszczenia czterech par \(\displaystyle{ (12,34,56,78)}\) tylko jedna z permutacji między nimi zawiera rosnący ciąg parzystych
b)
Te zdarzenia zachodzą niezależnie więc:
\(\displaystyle{ 8! \cdot \frac{1}{4!} \cdot \frac{1}{2! \cdot 2! \cdot 2! \cdot 2!}}\)