Wariacje bez powtórzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
Wariacje bez powtórzeń
W pudelku znajduje sie 5 ponumerownych kul od 1 do 5.Losujemy kolejno bez zwracania 4 kule i zapisujemy ich numery.Ile mozna w ten sposób otrzymac liczb wiekszych od 3000?
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Wariacje bez powtórzeń
\(\displaystyle{ {3\choose1}\cdot{4\choose1}\cdot{3\choose1}\cdot{2\choose1}}\)
wybór liczby na kolejne miejsce w liczbie
na pierwsze miejsce 5, 4 lub 3.. reszta dowolnie :]
wybór liczby na kolejne miejsce w liczbie
na pierwsze miejsce 5, 4 lub 3.. reszta dowolnie :]