W urnie jest 6 kul, każda innego koloru niz pozostałe. Z urny wyjmujemy kolejną jedną po drugiej wszystkie kule i notujemy kolejność wyjmowania kolorów.Ile jest możliwości takiego wyjecia kul aby kule o dwóch ustalonych kolorach(np.biała i czarna) zostały wyjete bezpośrednio jedna po drugiej?Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Tak jak scyth zauwazył powiedz mi gdzie w temacie zadania jest chociazby jakas wzmianka o szansach zdarzenia? A Ty jeszcze w tytule piszesz o prawdopodobieństwie. W dziale prawdopodobieństwo jest takie zielone ogłoszenie, polecam.
Drizzt
Wyciąganie kul z urny
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wyciąganie kul z urny
Więc te dwie kule "sklejasz" w jedną i zostało Ci pięć kul.
Wszystkich możliwości wyjęcia sześciu kul jest 6!.
Wszystkich możliwości wyjęcia pięciu kul jest 5!.
Zatem szukane prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ \frac{5!}{6!}=\frac{1}{6}}\).
ps. Ile jest możliwości to kombinatoryka...
Wszystkich możliwości wyjęcia sześciu kul jest 6!.
Wszystkich możliwości wyjęcia pięciu kul jest 5!.
Zatem szukane prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ \frac{5!}{6!}=\frac{1}{6}}\).
ps. Ile jest możliwości to kombinatoryka...
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 lut 2007, o 17:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
Wyciąganie kul z urny
Dziękuje za pomoc i przepraszam za pomyłkę, już się nie powtórzy i temat na zielono też przeczytam.
Re: Wyciąganie kul z urny
Niestety ,ale moi Panowie szóstek sprzyjających zdarzeniu z pytania jest aż \(\displaystyle{ 240}\). Zatem odpowiedź to \(\displaystyle{ \frac{240}{720}}\).
Pozdrawiam Roszadka
Dodano po 5 minutach 29 sekundach:
NOWE ZADANIE W urnie jest \(\displaystyle{ 6}\) kul ponumerowanych od 1 do 6. Wyciągamy tylko \(\displaystyle{ 4}\) kule. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia - zostały wyciągnięte jedna po drugiej kule o nr. 1 i 4 . ??Pozdrawiam.Roszadka
Pozdrawiam Roszadka
Dodano po 5 minutach 29 sekundach:
NOWE ZADANIE W urnie jest \(\displaystyle{ 6}\) kul ponumerowanych od 1 do 6. Wyciągamy tylko \(\displaystyle{ 4}\) kule. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia - zostały wyciągnięte jedna po drugiej kule o nr. 1 i 4 . ??Pozdrawiam.Roszadka
Ostatnio zmieniony 5 gru 2021, o 01:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.