Anihilator ciągu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kaetae
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 13 sie 2016, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

Anihilator ciągu

Post autor: kaetae »

Skoro \(\displaystyle{ E-c}\) jest anihilatorem ciągu \(\displaystyle{ c^n}\) to anihilatorem \(\displaystyle{ 3^n -1}\) jest

\(\displaystyle{ \left( E-3\right) \left( E-\left( -1\right) \right) ?}\)

Wychodzi mi, że:

\(\displaystyle{ \left( E-3\right) \left( E-\left( -1\right) \right) \left( 3^n-1\right) =}\) zaczynając od anihilatora \(\displaystyle{ E+1}\)

\(\displaystyle{ E\left(3^n-1 \right) +1\left( 3^n-1\right) = 3^{n+1} -1 + 3^n -1}\)

\(\displaystyle{ E\left(3^{n+1} + 3^{n} -2 \right) -3\left(3^{n+1} + 3^{n} -2 \right) = 3^{n+2}+3^{n+1} -2 -3^{n+2} - 3^{n+1} +6 = 4}\)

Co jest tutaj nie tak? Czemu to się nie anihiluje?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 20:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
ODPOWIEDZ