Rzucono 9 razy symetryczną monetą.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 sty 2015, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Rzucono 9 razy symetryczną monetą.
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu albo nakierowaniu na właściwy tor. Zamieszczam też swoje rozwiązanie.
Rzucono symetryczna moneta \(\displaystyle{ 9}\) razy i zaobserwowano, ze orzeł wypadł dokładnie \(\displaystyle{ 4}\) razy. W takiej sytuacji,jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) przynajmniej raz orzeł wypadł w dwóch następujących po sobie rzutach (tj. dwa lub więcej razy z rzędu)?
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6=3024}\)
Policzył bym z p-stwa odwrotnego czyli znalazł przypadki gdy orły nie wypadły po sobie i to policzyłem kombinując z rysunkami, kreskami itp. Wyszło mi \(\displaystyle{ 2331}\) takich kombinacji czyli
\(\displaystyle{ P(A)=1- \frac{2331}{3024} = \frac{693}{3024}}\)
b) orzeł wypadł \(\displaystyle{ 4}\) razy z rzędu?
Tutaj tak samo jak wcześnie metoda kresek itp. I wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{6}{3024}}\)
Rzucono symetryczna moneta \(\displaystyle{ 9}\) razy i zaobserwowano, ze orzeł wypadł dokładnie \(\displaystyle{ 4}\) razy. W takiej sytuacji,jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) przynajmniej raz orzeł wypadł w dwóch następujących po sobie rzutach (tj. dwa lub więcej razy z rzędu)?
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6=3024}\)
Policzył bym z p-stwa odwrotnego czyli znalazł przypadki gdy orły nie wypadły po sobie i to policzyłem kombinując z rysunkami, kreskami itp. Wyszło mi \(\displaystyle{ 2331}\) takich kombinacji czyli
\(\displaystyle{ P(A)=1- \frac{2331}{3024} = \frac{693}{3024}}\)
b) orzeł wypadł \(\displaystyle{ 4}\) razy z rzędu?
Tutaj tak samo jak wcześnie metoda kresek itp. I wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{6}{3024}}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2016, o 00:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Rzucono 9 razy symetryczną monetą.
\(\displaystyle{ (a)}\) to klasyczne prawdopodobieństwo warunkowe:
\(\displaystyle{ P\left\{ \text{Przynajmniej raz wypadł orzeł w dwóch następujących po sobie rzutach} | \text{ orzeł wypadł dokładnie 4 razy}\right\}= \\
\frac{P\left\{\text{Przynajmniej raz wypadł orzeł w dwóch następujących po sobie rzutach} \wedge \text{ orzeł wypadł dokładnie 4 razy} \right\} }{P\left\{\text{orzeł wypadł dokładnie 4 razy} \right\} }}\)
\(\displaystyle{ (b)}\). Wypadło \(\displaystyle{ 0000}\), reszta nie ważna, tzn. wystarczy spojrzeć na ile sposobów pierwszy z tych czterech orłów może się pojawić (pierwsze wystąpienie orła z tej szóstki może wystąpić przy \(\displaystyle{ 1,2,3,4,5,6}\) rzucie. Potem już nie.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{6}{2^9}=\frac{6}{1024}}\)
\(\displaystyle{ P\left\{ \text{Przynajmniej raz wypadł orzeł w dwóch następujących po sobie rzutach} | \text{ orzeł wypadł dokładnie 4 razy}\right\}= \\
\frac{P\left\{\text{Przynajmniej raz wypadł orzeł w dwóch następujących po sobie rzutach} \wedge \text{ orzeł wypadł dokładnie 4 razy} \right\} }{P\left\{\text{orzeł wypadł dokładnie 4 razy} \right\} }}\)
\(\displaystyle{ (b)}\). Wypadło \(\displaystyle{ 0000}\), reszta nie ważna, tzn. wystarczy spojrzeć na ile sposobów pierwszy z tych czterech orłów może się pojawić (pierwsze wystąpienie orła z tej szóstki może wystąpić przy \(\displaystyle{ 1,2,3,4,5,6}\) rzucie. Potem już nie.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{6}{2^9}=\frac{6}{1024}}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5752
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 527 razy
Rzucono 9 razy symetryczną monetą.
Problem sprowadza się do tego, że możesz traktować orły jak przegródki między którymi wypadają reszki:
Przypadków jest kilka rodzajów:
1. Wszystkie orły wypadną jeden po drugim na: 6 sposobów
jedna sekwencja: \(\displaystyle{ 4}\)
2. Orły wypadną w dwóch sekwencjach:
\(\displaystyle{ 1 , 3}\)
\(\displaystyle{ 3 , 1}\)
\(\displaystyle{ 2 , 2}\)
ale tu musisz badać możliwości, że będą na końcu lub w środku...
a między nimi będą reszki.
3.Orły wypadną w trzech sekwencjach:
\(\displaystyle{ 1 , 1, 2}\)
\(\displaystyle{ 2 , 1, 1}\)
\(\displaystyle{ 1 , 2, 1}\)
I tu też musisz badać za pomocą kombinacji z powtórzeniem przypadki
A potem te cztery przypadki zsumować proste...(troszkę liczenia)
Przypadków jest kilka rodzajów:
1. Wszystkie orły wypadną jeden po drugim na: 6 sposobów
jedna sekwencja: \(\displaystyle{ 4}\)
2. Orły wypadną w dwóch sekwencjach:
\(\displaystyle{ 1 , 3}\)
\(\displaystyle{ 3 , 1}\)
\(\displaystyle{ 2 , 2}\)
ale tu musisz badać możliwości, że będą na końcu lub w środku...
a między nimi będą reszki.
3.Orły wypadną w trzech sekwencjach:
\(\displaystyle{ 1 , 1, 2}\)
\(\displaystyle{ 2 , 1, 1}\)
\(\displaystyle{ 1 , 2, 1}\)
I tu też musisz badać za pomocą kombinacji z powtórzeniem przypadki
A potem te cztery przypadki zsumować proste...(troszkę liczenia)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 sty 2015, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Rzucono 9 razy symetryczną monetą.
@squared my nie mamy liczyć prawdopodobieństwa że wypadną 4 orły.
Teraz zacząłem interpretować to zadanie jako przypadek gdzie jest kolejka. w niej 9 osób z czego 5 kobiet i 4 mężczyźni. Ogólnie gdyby chodziło o monety, rzuty i jak wypadają to \(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=2^9}\), ale nas tak jak wspomniałem interesują tylko przypadki gdy wypadły 4 orły i ja bym policzył te przypadki licząc p-stwo 4 orłów z rozkładu Bernoulliego i mnożąc otrzymany wynik przez \(\displaystyle{ \left| \Omega\right|}\)
\(\displaystyle{ {9 \choose 4} \cdot \left( \frac{1}{2} \right)^{4} \cdot \left( \frac{1}{2}\right) ^{5}=\frac{63}{256}}\)
\(\displaystyle{ \frac{63}{256} \cdot 512=126}\)
I to jest nasza liczba możliwych kombinacji w których są 4 orły i 5 reszek. Przynajmniej tak mi się zdaję.
Teraz na chłopski rozum mogę powiedzieć że jest tylko 1 ustawienie gdy orły nie stoją obok siebie, jest to moment gdy mamy na zmianę ROROROROR więc p-stwo że przynajmniej raz orzeł wypadł w dwóch następujących po sobie rzutach wynosi \(\displaystyle{ \frac{125}{126}}\) ,a odpowiedź do podpunktu b) było znaleźć łatwiej i jak pisali koledzy wcześniej \(\displaystyle{ \frac{6}{126}}\)
Prosił bym jeszcze o potwierdzenie że moje rozumowanie jest dobre.
Teraz zacząłem interpretować to zadanie jako przypadek gdzie jest kolejka. w niej 9 osób z czego 5 kobiet i 4 mężczyźni. Ogólnie gdyby chodziło o monety, rzuty i jak wypadają to \(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=2^9}\), ale nas tak jak wspomniałem interesują tylko przypadki gdy wypadły 4 orły i ja bym policzył te przypadki licząc p-stwo 4 orłów z rozkładu Bernoulliego i mnożąc otrzymany wynik przez \(\displaystyle{ \left| \Omega\right|}\)
\(\displaystyle{ {9 \choose 4} \cdot \left( \frac{1}{2} \right)^{4} \cdot \left( \frac{1}{2}\right) ^{5}=\frac{63}{256}}\)
\(\displaystyle{ \frac{63}{256} \cdot 512=126}\)
I to jest nasza liczba możliwych kombinacji w których są 4 orły i 5 reszek. Przynajmniej tak mi się zdaję.
Teraz na chłopski rozum mogę powiedzieć że jest tylko 1 ustawienie gdy orły nie stoją obok siebie, jest to moment gdy mamy na zmianę ROROROROR więc p-stwo że przynajmniej raz orzeł wypadł w dwóch następujących po sobie rzutach wynosi \(\displaystyle{ \frac{125}{126}}\) ,a odpowiedź do podpunktu b) było znaleźć łatwiej i jak pisali koledzy wcześniej \(\displaystyle{ \frac{6}{126}}\)
Prosił bym jeszcze o potwierdzenie że moje rozumowanie jest dobre.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Rzucono 9 razy symetryczną monetą.
Chyba nie zrozumiałeś kompletnie, co ja napisałem. Ja nie liczę prawdopodobieństwa, że wypadną cztery orły. Licze, ale to wtórnie. Liczę prawdopodobieństwo warunkowe. Wczytaj się jeszcze raz w moją propozycję. Może nie wiesz, co to prawdopodobieństwo warunkowe?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 sty 2015, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Rzucono 9 razy symetryczną monetą.
Oczywiście że umiem, tylko jak policzyć \(\displaystyle{ P\left( A \cap B\right)}\)?
\(\displaystyle{ P\left(A|B \right)= \frac{ \frac{125}{126} \cdot \frac{126}{512} }{ \frac{63}{256} }= \frac{125}{126}}\)
Nie wiem czy dobrze policzyłem to \(\displaystyle{ P\left( A \cap B\right)}\).
\(\displaystyle{ P\left(A|B \right)= \frac{ \frac{125}{126} \cdot \frac{126}{512} }{ \frac{63}{256} }= \frac{125}{126}}\)
Nie wiem czy dobrze policzyłem to \(\displaystyle{ P\left( A \cap B\right)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Rzucono 9 razy symetryczną monetą.
\(\displaystyle{ P(AB)=? \ \ |AB| = ?}\)
Ja tak podszedłem do tego. Na pewno raz nastąpiła sytuacja \(\displaystyle{ OO}\), czyli dwa orły w kolejnych rzutach się pojawiły.
W którym rzucie może się pojawić pierwszy z tych orłów? W pierwszym, drugim,.., ósmym: \(\displaystyle{ 8}\) sposobów rozmieszczenia: \(\displaystyle{ OO}\).
Zostało \(\displaystyle{ 7}\) rzutów do rozmieszczenia, w tym muszę otrzymać tylko jeszcze dwa orły. Pierwszy z nich może wypaść na \(\displaystyle{ 7}\) sposobów (tzn., w którymś z siedmiu pozostałych rzutów). Drugi na \(\displaystyle{ 6}\) sposobów. A resztę "wypełniam reszkami".
\(\displaystyle{ |AB|=8 \cdot 7 \cdot 6 : 4! = \frac{336}{4!}}\)
\(\displaystyle{ P(AB)=\frac{336}{2^9}}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{\frac{336}{4! \cdot 2^9} }{\frac{9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}{4! \cdot 2^9}}=\frac{1}{9}}\)
Przyznaję się od razu, że nie jestem specjalistą z rachunku, więc możliwe, że głupoty mi wyszły.
Na pewno Twój wynik mało jest przekonywujący, bo znaczyłoby, że takie zdarzenie jest niemal pewne.
Ja tak podszedłem do tego. Na pewno raz nastąpiła sytuacja \(\displaystyle{ OO}\), czyli dwa orły w kolejnych rzutach się pojawiły.
W którym rzucie może się pojawić pierwszy z tych orłów? W pierwszym, drugim,.., ósmym: \(\displaystyle{ 8}\) sposobów rozmieszczenia: \(\displaystyle{ OO}\).
Zostało \(\displaystyle{ 7}\) rzutów do rozmieszczenia, w tym muszę otrzymać tylko jeszcze dwa orły. Pierwszy z nich może wypaść na \(\displaystyle{ 7}\) sposobów (tzn., w którymś z siedmiu pozostałych rzutów). Drugi na \(\displaystyle{ 6}\) sposobów. A resztę "wypełniam reszkami".
\(\displaystyle{ |AB|=8 \cdot 7 \cdot 6 : 4! = \frac{336}{4!}}\)
\(\displaystyle{ P(AB)=\frac{336}{2^9}}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{\frac{336}{4! \cdot 2^9} }{\frac{9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}{4! \cdot 2^9}}=\frac{1}{9}}\)
Przyznaję się od razu, że nie jestem specjalistą z rachunku, więc możliwe, że głupoty mi wyszły.
Na pewno Twój wynik mało jest przekonywujący, bo znaczyłoby, że takie zdarzenie jest niemal pewne.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 sty 2015, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Rzucono 9 razy symetryczną monetą.
Rozwiązanie dzięki starszym rocznikom.
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=126}\) ,ale można ją było policzyć za pomocą symbolu Newtona.
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|= {9 \choose 4}=126}\)
Wyjaśnienie, mam nadzieję że będzie zrozumiałe. Piszemy sobie ?OR?OR?OR?O? i jest to prowizoryczne ułożenie kiedy nie będzie orłów pod rząd. Z treści wiemy że będzie 5 reszek więc możemy jeszcze ulokować 2 reszki tam gdzie są znaki zapytania, pod jednym ? mogą stać 2 reszki czyli możemy mieć ciąg 3 reszek. Gdy pod jeden ? stawiamy RR to mamy takich 5 możliwości. Gdy za ? idzie R to możliwości jest:
\(\displaystyle{ {5 \choose 2}=10}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1- \frac{5+10}{126}}\)
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=126}\) ,ale można ją było policzyć za pomocą symbolu Newtona.
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|= {9 \choose 4}=126}\)
Wyjaśnienie, mam nadzieję że będzie zrozumiałe. Piszemy sobie ?OR?OR?OR?O? i jest to prowizoryczne ułożenie kiedy nie będzie orłów pod rząd. Z treści wiemy że będzie 5 reszek więc możemy jeszcze ulokować 2 reszki tam gdzie są znaki zapytania, pod jednym ? mogą stać 2 reszki czyli możemy mieć ciąg 3 reszek. Gdy pod jeden ? stawiamy RR to mamy takich 5 możliwości. Gdy za ? idzie R to możliwości jest:
\(\displaystyle{ {5 \choose 2}=10}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1- \frac{5+10}{126}}\)
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Rzucono 9 razy symetryczną monetą.
zdarzenie przeciwne to: ani raz orzeł nie wypadł po orle,Tomundo pisze:Rzucono symetryczna moneta \(\displaystyle{ 9}\) razy i zaobserwowano, ze orzeł wypadł dokładnie \(\displaystyle{ 4}\) razy. W takiej sytuacji, jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) przynajmniej raz orzeł wypadł w dwóch następujących po sobie rzutach (tj. dwa lub więcej razy z rzędu)?
czyli brakujące dwie reszki w układzie ORORORO
mogą wystąpić w dowolny sposób w pięciu miejscach - \(\displaystyle{ {5+2-1 \choose 2} =15}\)
wszystkich możliwości z czterema orłami to pięć reszek rozmieszczonych dowolnie w pięciu miejscach - \(\displaystyle{ {5+5-1 \choose 5} =126}\)
\(\displaystyle{ P_a=1-\frac{15}{126}=\frac{37}{42}}\)
w układzie RRRRR ciąg czterech orłów może wystąpić w sześciu miejscachTomundo pisze:Rzucono symetryczna moneta \(\displaystyle{ 9}\) razy i zaobserwowano, ze orzeł wypadł dokładnie \(\displaystyle{ 4}\) razy. W takiej sytuacji, jakie jest prawdopodobieństwo, że:
b) orzeł wypadł \(\displaystyle{ 4}\) razy z rzędu?
wszystkich możliwości z czterema orłami to pięć reszek rozmieszczonych dowolnie w pięciu miejscach - \(\displaystyle{ {5+5-1 \choose 5} =126}\)
\(\displaystyle{ P_b=\frac{6}{126}=\frac{1}{21}}\)