Witam, ma problem ze zrozumieniem kilku rzeczy w poniższym zadaniu z rekurencja niejednorodną liniową.
Do pewnego momentu wiem jak się to rozwiązuje, ale potem nie wiem skąd wzięły się niektóre rzeczy,
\(\displaystyle{ S_{n+1} = 3 S_{n} - 2 S_{n-1} + 2 ^{n}}\)
Ok, wiem że w pierwszym kroku pomijamy \(\displaystyle{ f^{n}}\), i dochodzę do RORJ.
Takie miałem pierwiastki
\(\displaystyle{ q_{1} = 1 , q_{2} = 2}\)
RORJ:
\(\displaystyle{ S_{n} = C_{1} \cdot 1^{n} + C_{2} \cdot 2^{n}}\)
Ok, i teraz mam rozwiązać metodą przewidywań. Mam rozpisane coś takiego, i nie wiem skąd wzięły się poniższe liczby.
\(\displaystyle{ f\left( n\right) = 2^{n}, \\
q=2,\ k=1, \ Q\left( n\right) = 1}\)
I tutaj mam problem, ponieważ nie wiem skąd wzięło sie \(\displaystyle{ q}\) i \(\displaystyle{ Q(n)}\).
Mam oczywiście podany wzór
\(\displaystyle{ S_{n}^{ \cdot } = P(n) n^{n} \cdot n ^{k}}\)
Proszę o pomoc
-- 27 lis 2016, o 17:15 --
Ok, to w takim razie od początku:
Jak działa metoda przewidywań, bo rozumiem że taką będzie rozwiązywane to działanie.
Mam oczywiście to zadanie już rozwiązane, ale nie wiem jak mam dojść do tego wyniku:
\(\displaystyle{ RORN: C{1} 1^{n} + C{2} 2^{n} + 2^{n} \cdot n}\)
Nie mam pojęcia skąd wzięło się
\(\displaystyle{ 2^{n} \cdot n}\)
Rekurencja niejednorodna liniowa
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 27 lis 2016, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Rekurencja niejednorodna liniowa
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 17:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Symbol mnożenia to \cdot.
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Rekurencja niejednorodna liniowa
U Ciebie \(\displaystyle{ f(n)=2^{n}}\), ale dwójka jest jednokrotnym pierwiastkiem Twojego równania charakterystycznego. Więc rozwiązanie szczególne jest postaci \(\displaystyle{ n^{1} \cdot A \cdot 2^{n}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 27 lis 2016, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Rekurencja niejednorodna liniowa
Ok, czyli w przypadku gdyby np .:
\(\displaystyle{ f\left( n\right) = 5;}\)
to
\(\displaystyle{ q = 1;}\), bo nie jest pierwiastkiem mojego równania charakterystycznego ?
\(\displaystyle{ f\left( n\right) = 5;}\)
to
\(\displaystyle{ q = 1;}\), bo nie jest pierwiastkiem mojego równania charakterystycznego ?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 17:29 przez piotr4, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Rekurencja niejednorodna liniowa
Te problemy były już na forum omawiane. Zapoznaj się z tym linkiem 169728.htm W drugim poście masz wyjaśnione jakie są możliwości rozwiązań szczególnych.