Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
-
pwas
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 25 cze 2015, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Post
autor: pwas »
Mam na półce 12 książek. Na ile sposobów mogę wybrać 5, aby każda z nich na tej półce nie stała obok siebie.
Na początek wybieram 5 książek bez powtórzeń:
\(\displaystyle{ 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4}\)
I teraz muszę wyeliminować te "złe" ułożenia. Mogę prosić o wskazówkę?