Klatki z lwami
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 24 kwie 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Klatki z lwami
Na ile sposobów jesteśmy w stanie umieścić 5 lwów w 20-tu stojących rzędem klatkach, tak aby każdy lew był w osobnej klatce i aby żadne lwy nie były w sąsiednich klatkach?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Klatki z lwami
Według mnie ułożyć można trzy równania typu:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}+x_{5}=15}\) - dwa równania tego typu gdzie jedna klatka będzie stała na końcu
jedno równanie tego typu:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}=15}\) - gdzie obie klatki stoją na końcach
i jedno równanie tego typu:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}+x_{5}+x_{6}=15}\) - gdzie na końcach nie ma klatek
\(\displaystyle{ x_{i}}\) oznaczają klatki puste między klatkami z lwami, oczywiście: \(\displaystyle{ x_{i} \ge 1}\)
ilość rozwiązań to:
\(\displaystyle{ 2 \cdot {14 \choose 4} + {14 \choose 3} + {14 \choose 5}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}+x_{5}=15}\) - dwa równania tego typu gdzie jedna klatka będzie stała na końcu
jedno równanie tego typu:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}=15}\) - gdzie obie klatki stoją na końcach
i jedno równanie tego typu:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}+x_{5}+x_{6}=15}\) - gdzie na końcach nie ma klatek
\(\displaystyle{ x_{i}}\) oznaczają klatki puste między klatkami z lwami, oczywiście: \(\displaystyle{ x_{i} \ge 1}\)
ilość rozwiązań to:
\(\displaystyle{ 2 \cdot {14 \choose 4} + {14 \choose 3} + {14 \choose 5}}\)