Ciągi ternarne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
tomek1172
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Ciągi ternarne

Post autor: tomek1172 »

Ile jest ciągów ternarnych długości 18, w których występuje dokładnie pięć jedynek i 8 zer?

W ciągach ternarnych każdy wyraz ciągu jest ze zbioru \(\displaystyle{ \{0,1,2\}}\).

To będą permutacje z powtórzeniami? Czyli takich permutacji jest:

\(\displaystyle{ \frac{18!}{8! \cdot 5! \cdot 1!}}\)

?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Ciągi ternarne

Post autor: kropka+ »

\(\displaystyle{ {18 \choose 5} {13 \choose 8}=\frac{18!}{8! \cdot 5! \cdot 5!}}\)
ODPOWIEDZ