Wielomianowe funkcje generujące
Wielomianowe funkcje generujące
Witam
Muszę rozłożyć te trzy funkcje na iloczyny z potęgami.
1. \(\displaystyle{ \left[ x_{1} ^{2} x_{2}^{2} x_{3}^{2} \right] \left( x_{1}+x_{2}+x_{3}\right) ^{6}}\)
2. \(\displaystyle{ \left[ x_{1}^{1} x_{2}^{2} x_{3}^{3} \right] \left( 2x_{1}+(-3)x_{2}+x_{3}\right) ^{6}}\)
3. \(\displaystyle{ \left[ x_{1}^{1} x_{2} ^{2} x_{3} ^{3} \right] \left( x_{1}+x_{2} ^{2}+x_{3} \right) ^{6}}\)
Prosiłbym o jakąś pomoc, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Muszę rozłożyć te trzy funkcje na iloczyny z potęgami.
1. \(\displaystyle{ \left[ x_{1} ^{2} x_{2}^{2} x_{3}^{2} \right] \left( x_{1}+x_{2}+x_{3}\right) ^{6}}\)
2. \(\displaystyle{ \left[ x_{1}^{1} x_{2}^{2} x_{3}^{3} \right] \left( 2x_{1}+(-3)x_{2}+x_{3}\right) ^{6}}\)
3. \(\displaystyle{ \left[ x_{1}^{1} x_{2} ^{2} x_{3} ^{3} \right] \left( x_{1}+x_{2} ^{2}+x_{3} \right) ^{6}}\)
Prosiłbym o jakąś pomoc, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, o 17:58 przez xProFear, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Wielomianowe funkcje generujące
Nie rozumiem treści - czy chodzi po prostu o to aby podać współczynnik przy wskazanych iloczynach po wymnożeniu nawiasów?
Jeżeli tak, to można skorzystać ze współczynników multimianowych:
Jeżeli tak, to można skorzystać ze współczynników multimianowych:
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Multinomial_theorem
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Wielomianowe funkcje generujące
Wystarczy podstawić do wzoru.
Czy w takim razie jest jeszcze z czymś problem?
W trzecim przykładzie można zaniedbać \(\displaystyle{ x^{2}}\) i zaminić je na \(\displaystyle{ x}\), tzn zamiast szukać \(\displaystyle{ \left[ x_{1}^{1} x_{2} ^{2} x_{3} ^{3} \right] \left( x_{1}+x_{2} ^{2}+x_{3} \right) ^{6}}\) można szukać \(\displaystyle{ \left[ x_{1}^{1} x_{2} x_{3} ^{3} \right] \left( x_{1}+x_{2}+x_{3} \right) ^{6}}\).
Czy w takim razie jest jeszcze z czymś problem?
W trzecim przykładzie można zaniedbać \(\displaystyle{ x^{2}}\) i zaminić je na \(\displaystyle{ x}\), tzn zamiast szukać \(\displaystyle{ \left[ x_{1}^{1} x_{2} ^{2} x_{3} ^{3} \right] \left( x_{1}+x_{2} ^{2}+x_{3} \right) ^{6}}\) można szukać \(\displaystyle{ \left[ x_{1}^{1} x_{2} x_{3} ^{3} \right] \left( x_{1}+x_{2}+x_{3} \right) ^{6}}\).
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, o 18:06 przez Mruczek, łącznie zmieniany 2 razy.
Wielomianowe funkcje generujące
Nie wiem za bardzo jak z tego skorzystać, mógłbyś mi jeden przykład pokazać jak zacząć?
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Wielomianowe funkcje generujące
Hmm widzę, że ten trzeci przykład po tej zamianie jest błędny bo wykładniki się nie sumują do \(\displaystyle{ 6}\) - musiałeś coś źle przepisać.
No to np. pierwszy \(\displaystyle{ \left[ x_{1} ^{2} x_{2}^{2} x_{3}^{2} \right] \left( x_{1}+x_{2}+x_{3}\right) ^{6}}\) to będzie: \(\displaystyle{ \binom {6} {2,2,2}= \frac{6!}{2!2!2!} =...}\)
W drugim przykładzie trzeba będzie pomnożyć ten współczynnik przez współczynniki, które są przy zmiennych wewnątrz nawiasu w odpowiednich potęgach.
No to np. pierwszy \(\displaystyle{ \left[ x_{1} ^{2} x_{2}^{2} x_{3}^{2} \right] \left( x_{1}+x_{2}+x_{3}\right) ^{6}}\) to będzie: \(\displaystyle{ \binom {6} {2,2,2}= \frac{6!}{2!2!2!} =...}\)
W drugim przykładzie trzeba będzie pomnożyć ten współczynnik przez współczynniki, które są przy zmiennych wewnątrz nawiasu w odpowiednich potęgach.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, o 18:20 przez Mruczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wielomianowe funkcje generujące
Ok, to podałeś mi jak wyliczyć to? A w jaki sposób właśnie wyliczyć te współczynniki w potęgach, które będą po wymnożeniu, odpowiednio przy \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}}\) itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Wielomianowe funkcje generujące
Pierwszy przykład już zrobiłem całkowicie.
W drugim jest \(\displaystyle{ \left[ x_{1}^{1} x_{2}^{2} x_{3}^{3} \right]}\), a w nawiasie wszystkie zmienne występują w potęgach \(\displaystyle{ 1}\), więc to oznacza że przemnożono ze sobą jeden nawias z którego wzięto do iloczynu \(\displaystyle{ 2x_{1}}\), dwa nawiasy z których wzięto \(\displaystyle{ -3x_{2}}\) i trzy nawiasy, z których wzięto \(\displaystyle{ x_{3}}\). No to chyba wiadomo w jakich będą potęgach te współczynniki.
W drugim jest \(\displaystyle{ \left[ x_{1}^{1} x_{2}^{2} x_{3}^{3} \right]}\), a w nawiasie wszystkie zmienne występują w potęgach \(\displaystyle{ 1}\), więc to oznacza że przemnożono ze sobą jeden nawias z którego wzięto do iloczynu \(\displaystyle{ 2x_{1}}\), dwa nawiasy z których wzięto \(\displaystyle{ -3x_{2}}\) i trzy nawiasy, z których wzięto \(\displaystyle{ x_{3}}\). No to chyba wiadomo w jakich będą potęgach te współczynniki.
Wielomianowe funkcje generujące
Chyba źle się zrozumieliśmy, wyliczyć też muszę, ale jeszcze muszę to rozpisać tak jak to jest np. w \(\displaystyle{ \left( a+b\right) ^{2}= a^{2}+2ab+ b^{2}}\) tylko, że tu jest do 6 potęgi i tutaj nie wiem za bardzo jak zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Wielomianowe funkcje generujące
Skoro jednak masz poznać wszystkie współczynniki to szybciej chyba będzie jak po prostu na pałę przemnożyć przez siebie te \(\displaystyle{ 6}\) nawiasów (np. najpierw pierwsze trzy i potem te same trzy albo jakoś inaczej).
No można wyliczyć te wszystkie współczynniki przy pomocy wyżej pokazanej metody - ja wyliczyłem tylko jeden współczynnik, ten podany w nawiasie. Resztę trzeba liczyć analogicznie - trzeba rozpatrzyć tyle przypadków ile rozwiązań równania \(\displaystyle{ a + b + c = 6}\) w liczbach całkowitych nieujemnych (gdzie \(\displaystyle{ a, b, c}\) to potęgi zmiennych \(\displaystyle{ x _{1},x _{2},x _{3}}\)). Dużo liczenia.
Żeby sprawdzić wynik możesz wrzucić cały wielomian np. w kalkulator Wolfram Alpha.
No można wyliczyć te wszystkie współczynniki przy pomocy wyżej pokazanej metody - ja wyliczyłem tylko jeden współczynnik, ten podany w nawiasie. Resztę trzeba liczyć analogicznie - trzeba rozpatrzyć tyle przypadków ile rozwiązań równania \(\displaystyle{ a + b + c = 6}\) w liczbach całkowitych nieujemnych (gdzie \(\displaystyle{ a, b, c}\) to potęgi zmiennych \(\displaystyle{ x _{1},x _{2},x _{3}}\)). Dużo liczenia.
Żeby sprawdzić wynik możesz wrzucić cały wielomian np. w kalkulator Wolfram Alpha.