1. Ile piecioliterowych liczb parzystych mozna utworzyc z cyfr 1, 1, 2, 3, 4
2. Ile szesciocyfrowych liczb mozna ulozyc z cyfr 1, 1, 2, 2, 3, 3 przy zalozeniu ze cyfry 2, 2 stoja obok siebie:
rozwiazanie:
1. \(\displaystyle{ 4\cdot 3\cdot 2\cdot 1 = 24}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{4!}{2!\cdot 2!}\cdot 6 = 30}\)
I jak dobrze to mam?:>
prosze o pomoc
Dwa zadania z liczbami - sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 4 wrz 2007, o 23:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Dwa zadania z liczbami - sprawdzenie
Według mnie odpowiedzi są w porządku, choć nie wiem jak rozwiązania
w tym drugim można potraktować 22 jako jeden element i wtedy
\(\displaystyle{ \frac{5!}{2!^{2}}= 30}\)
w tym drugim można potraktować 22 jako jeden element i wtedy
\(\displaystyle{ \frac{5!}{2!^{2}}= 30}\)