prosze o pomoc ;] z gory dziekuje
1. \(\displaystyle{ {\frac{n!}{(n-3)!}=6n}\)
2. \(\displaystyle{ {\frac{(n-2)!}{(n-3)!+(n-1)!}={\frac{2!}{3!}}}\)
3. (n+2)! > 12n!
4. \(\displaystyle{ {\frac{(n+2)!}{n!} + {\frac{(n+2)!}{(n+1)!}\leqslant 9}\)
5. \(\displaystyle{ {8\choose 5}n={16\choose 6}}\)
6. \(\displaystyle{ {n\choose 2}+{n-1\choose 2}={8\choose 7}{2\choose 1}}\)
7. \(\displaystyle{ {n+2\choose 2}+2n > 10}\)
8. \(\displaystyle{ 2[{n\choose 2}+{n+2\choose 2}] qslant n^{2}+{5\choose 1}n+{6\choose 1}}}\)
Zadania z silnią
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Zadania z silnią
Symbol Newtona:
\(\displaystyle{ {n \choose k} = \frac{n!}{k! (n-k)!}}\)
Zadania są bardzo podobne, w kazdym należy skorzystać z w/w wzoru a następnie rozwiazac równanie wielomianowe.
Dla przykładu rozwiążę pierwsze dwa:
\(\displaystyle{ {\frac{n!}{(n-3)!}=6n}\)
\(\displaystyle{ (n-2)(n-1)n=6n}\)
Rozwiazaniami są liczby: 0, 4, -1.
\(\displaystyle{ {\frac{(n-2)!}{(n-3)!+(n-1)!}={\frac{2!}{3!}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)!}{(n-3)!(1+(n-2)(n-1))}=\frac{2}{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n-2}{1+(n-2)(n-1)}=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ 3(n-2)=1+(n-2)(n-1)}\)
Rozwiazaniem podwójnym jest liczba 3.
\(\displaystyle{ {n \choose k} = \frac{n!}{k! (n-k)!}}\)
Zadania są bardzo podobne, w kazdym należy skorzystać z w/w wzoru a następnie rozwiazac równanie wielomianowe.
Dla przykładu rozwiążę pierwsze dwa:
\(\displaystyle{ {\frac{n!}{(n-3)!}=6n}\)
\(\displaystyle{ (n-2)(n-1)n=6n}\)
Rozwiazaniami są liczby: 0, 4, -1.
\(\displaystyle{ {\frac{(n-2)!}{(n-3)!+(n-1)!}={\frac{2!}{3!}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)!}{(n-3)!(1+(n-2)(n-1))}=\frac{2}{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n-2}{1+(n-2)(n-1)}=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ 3(n-2)=1+(n-2)(n-1)}\)
Rozwiazaniem podwójnym jest liczba 3.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Zadania z silnią
Tak, masz rację, ja Ci podałem tylko rozwiązania równania; )
Tak dokładniej to w pierwszym n musi być większe lub równe od 3, ponieważ mamy (n-3)!.
Tak dokładniej to w pierwszym n musi być większe lub równe od 3, ponieważ mamy (n-3)!.