n szuflad k kul

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
legolas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 7 cze 2016, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 146 razy
Pomógł: 3 razy

n szuflad k kul

Post autor: legolas »

Mamy \(\displaystyle{ n}\) rozróżnialnych pudelek i \(\displaystyle{ k}\) nierozróżnialnych kul, przy czym \(\displaystyle{ n\ge k}\). Na ile sposobów można umieścić te kule w pudełkach, aby w każdym była co najwyżej jedna?

Wg mnie powinno to być \(\displaystyle{ n\cdot(n-1)\cdot(n-2)\dots(n-k+1)}\). Dobrze?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2016, o 20:25 przez legolas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

n szuflad k kul

Post autor: Kacperdev »

Kule potraktowałeś jako rozróżnialne.
Symbol Newtona.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

n szuflad k kul

Post autor: kinia7 »

Gdy \(\displaystyle{ n=k}\) to jest tylko jedna możliwość, a wg Ciebie \(\displaystyle{ n!}\)
legolas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 7 cze 2016, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 146 razy
Pomógł: 3 razy

n szuflad k kul

Post autor: legolas »

W sensie, że będzie to po prostu \(\displaystyle{ {n\choose k}}\)?
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

n szuflad k kul

Post autor: kinia7 »

Tak.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

n szuflad k kul

Post autor: Kacperdev »

Tak. Zauważ, że jak swój wynik podzielisz przez \(\displaystyle{ k!}\) to uzyskasz dobry wynik.
Dlatego napisalem, ze kule potraktowales jak rozroznialne.
ODPOWIEDZ