W tym ostatnim zadaniu mam problem z obliczeniem równania:
Liczba permutacji (n+3)-elementowego jest o 120 razy większa od liczby permutacji zbioru n-elementowego. Byłbym wdzięczny jakby ktoś rozpisał całe równanie z rozwiązaniem
Permutacje - równanie
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Permutacje - równanie
\(\displaystyle{ 120n!=(n+3)!}\)
\(\displaystyle{ 120=(n+1)(n+2)(n+3)}\)
Jedyne spełniające warunki zadania n:
\(\displaystyle{ n=3}\)
\(\displaystyle{ 120=(n+1)(n+2)(n+3)}\)
Jedyne spełniające warunki zadania n:
\(\displaystyle{ n=3}\)
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Permutacje - równanie
Treść zadania niejednoznaczna. To znaczy że o czy że razy?tomek898 pisze:jest o 120 razy
Po raz drugi chciałbym Ci zwrócić uwagę że nie ten dział. Powinno być w kombinatoryce.