Udowodnić nierówności

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
zyyyz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 23 cze 2014, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 1 raz

Udowodnić nierówności

Post autor: zyyyz »

Niech \(\displaystyle{ ({\Omega},F,P)}\) będzie daną przestrzenią probabilistyczną. Pokazać że dla dowolnych \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) zachodzi:

1) \(\displaystyle{ A \subseteq B \Rightarrow P(A) \le P(B)}\)
2) \(\displaystyle{ A \subseteq B \Rightarrow P(B-A) \le P(B)-P(A)}\)
3) \(\displaystyle{ P(A')=1-P(A)}\)

Jak udowodnić pierwsze dwie własności?
Co do 3:

\(\displaystyle{ P(A)+P(A')=1}\)
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A)}\)

czy to właściwy dowód tej własności?
miodzio1988

Udowodnić nierówności

Post autor: miodzio1988 »

Własności prawdopodobieństwa - dowody
61476.htm

wszystko masz
zyyyz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 23 cze 2014, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 1 raz

Udowodnić nierówności

Post autor: zyyyz »

a faktycznie, dzięki
ODPOWIEDZ