Turniej "każdy z każdym"

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
zanstaszek9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 wrz 2016, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 5 razy

Turniej "każdy z każdym"

Post autor: zanstaszek9 »

W pewnym turnieju rozgrywanym metodą "każdy z każdym" odbyło się 110 potyczek. Ilu zawodników brało udział w turnieju , jeśli trzej zawodnicy wycofali się po rozegraniu 5 potyczek ?
Odp: 18

Próbowałem to zrobić układem równań, tzn:
\(\displaystyle{ \begin{cases} {{n \choose 2}} = 5 \\ { {n-3 \choose 2} = 110} \end{cases}}\)
gdzie n to liczba zawodników, jednak wychodzi 33.
MatMaks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 21 wrz 2016, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Turniej "każdy z każdym"

Post autor: MatMaks »

\(\displaystyle{ n}\)-liczba zawidnikow
\(\displaystyle{ (n-3(n-3-1)):2 = 110 - 5}\) potyczek
\(\displaystyle{ n= 18}\) czyli wszystko sie zgadza
korzystalem ze wzoru \(\displaystyle{ n(n-1) :2}\)
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2016, o 20:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Turniej "każdy z każdym"

Post autor: athame »

Poprawne równanie: \(\displaystyle{ \frac{(n-3)(n-4)}{2}=105}\).
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Turniej "każdy z każdym"

Post autor: robertm19 »

Zadanie ma wady, czy każdy z trzech zawodników rozegrał po 5, czy może łącznie 5 było. Wtedy czy któryś z nich uczestniczył w tych 5? Czy już rozegrali potyczke między sobą?
ODPOWIEDZ