Uzasadnić, że zachodzi wzór

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
milo811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 wrz 2015, o 00:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Uzasadnić, że zachodzi wzór

Post autor: milo811 »

Uzasadnic, ze dla \(\displaystyle{ n > 0}\) zachodzi wzór

\(\displaystyle{ {n \choose 0} - {n \choose 1} + {n \choose 2} + ...+ (-1) ^{n} \cdot {n \choose n} = 0}\)

Prosiłbym o jakieś krótkie wyjaśnienie.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2016, o 19:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Uzasadnić, że zachodzi wzór

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ {n \choose 0} - {n \choose 1} + {n \choose 2} + ...+ (-1) ^{n}{n \choose n}= \sum_{k=0}^{n}(-1)^k 1^{n-k}=(-1+1)^n}\)
- ostatnia równość wynika ze wzoru dwumianowego Newtona.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Uzasadnić, że zachodzi wzór

Post autor: Mruczek »

ODPOWIEDZ