Układanie wyrazów z liter
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Układanie wyrazów z liter
A wszystkie litery trzeba wykorzystać przy każdym słowie?
Przyjmę że tak. Wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{10!}{r_1! ... r_{i}!}=60 \\ \\ r_1+...+r_{i}=10}\)
i - liczba różnych liter, \(\displaystyle{ r_i}\) - krotność każdej litery
Troche dużo niewiadomych ale po krótkiej zabawie doszedlem do:
\(\displaystyle{ \frac{10!}{7! 3!}=120 \\ \ \\ \frac{10!}{8! 2!}=45}\)
a żadnych pośrednich wyników nie widzę czyli zadanie by nie miało rozwiazania.
Przyjmę że tak. Wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{10!}{r_1! ... r_{i}!}=60 \\ \\ r_1+...+r_{i}=10}\)
i - liczba różnych liter, \(\displaystyle{ r_i}\) - krotność każdej litery
Troche dużo niewiadomych ale po krótkiej zabawie doszedlem do:
\(\displaystyle{ \frac{10!}{7! 3!}=120 \\ \ \\ \frac{10!}{8! 2!}=45}\)
a żadnych pośrednich wyników nie widzę czyli zadanie by nie miało rozwiazania.