Cześć, mam jedno pytanie czy ten zapis równania jest poprawny:
\(\displaystyle{ 23x \mod {26} \equiv 9}\)
Czy jest to samo co \(\displaystyle{ 23x \equiv 9 \pmod {26}}\)?
Modulo równanie zapis
Modulo równanie zapis
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2016, o 11:27 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Modulo równanie zapis
Jakiej podstawy kongruencji?? Tutaj podstawa kongruencji (jeżeli dobrze rozumiem) jest zapisana słownie jako \(\displaystyle{ mod}\).
Pierwszy zapis będzie poprawny o ile zamiast \(\displaystyle{ \equiv}\) użyjesz \(\displaystyle{ =}\), wtedy będzie znaczył to samo co drugi zapis.
Drugi zapis jest poprawny.
Pierwszy zapis będzie poprawny o ile zamiast \(\displaystyle{ \equiv}\) użyjesz \(\displaystyle{ =}\), wtedy będzie znaczył to samo co drugi zapis.
Drugi zapis jest poprawny.
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Modulo równanie zapis
No właśnie w pierwszym przykładzie nie jest zapisana, równie dobrze można w nim chodzić o przystawanie modulo \(\displaystyle{ 14641}\), bo zapis \(\displaystyle{ \mod}\) odnosi się tylko do lewej strony, a nie do całości kongruencji. Faktycznie jednak, gdy zamieni się \(\displaystyle{ \equiv}\) na \(\displaystyle{ =}\) to sprawa staje się jasna.Mruczek pisze:Jakiej podstawy kongruencji?? Tutaj podstawa kongruencji (jeżeli dobrze rozumiem) jest zapisana słownie jako \(\displaystyle{ mod}\).