Ile jest liczb czterocyfrowych w których co najmniej trzy cyfry są parzyste?
Jaka jest odpowiedz na to pytanie ?
Dzięki za pomoc
ile jest liczb czterocyfrowych...
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
ile jest liczb czterocyfrowych...
Gdy liczba ma dokładnie cztery cyfry parzyste lub trzy parzyste i jedną nieparzystą(gdzie nieparzysta jest na miejscu tysięcy lub setek lub dziesiątek lub jedności)
\(\displaystyle{ (4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5)+(5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5+4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5+4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5+4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5)=...}\)
Ps
Na miejscu tysięcy nie można podstawić cyfry 0.
\(\displaystyle{ (4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5)+(5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5+4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5+4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5+4 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5)=...}\)
Ps
Na miejscu tysięcy nie można podstawić cyfry 0.