Doprecyzowanie działania metody szufladkowej.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
devilx997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 lis 2010, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Doprecyzowanie działania metody szufladkowej.

Post autor: devilx997 »

Przykładowe zadanie: Odpowiedz prawda/fałsz.
Urządzenie wygenerowało \(\displaystyle{ 1206}\) słów, pięcioliterowych z których każde złożone jest z liter a,b,c,d,e. Z zasady szufladkowej wiemy że:
a) co najmniej jedno słowo występowało co najwyżej \(\displaystyle{ 10}\) razy
b) istnieje \(\displaystyle{ 6}\) słów z których każde wystąpiło co najmniej \(\displaystyle{ 10}\) razy.
c) istnieje co najmniej jedno słowo, które wystąpiło dokładnie \(\displaystyle{ 11}\) razy.
d) Jeżeli wśród wygenerowanych słów mamy dokładnie \(\displaystyle{ 54}\) słowa rozpoczynające się na literkę A, to co najmniej jedno z pozostałych słów pojawiło się \(\displaystyle{ 12}\) razy.

Rozumiem że w tych słowach, każda litera występuje tylko jeden raz, nie jest to sprecyzowane w zadaniu, obym już na początku nie poczynił błędnego założenia.

Takich słów mamy \(\displaystyle{ 5! = 120}\)

a) Mamy więc \(\displaystyle{ 120}\) szufladek, po rozdzieleniu \(\displaystyle{ 1200}\) słów po \(\displaystyle{ 10}\) do każdej z szufladek zostaje nam \(\displaystyle{ 6}\).
\(\displaystyle{ 6}\) szufladek posiada \(\displaystyle{ 11}\) słów, pozostałe \(\displaystyle{ 114}\) po \(\displaystyle{ 10}\).

Odp. Prawda.

b) Doskonale wynika że to prawda również z poprzedniego podpunktu.

Odp. Prawda.

c) Pytanie, jak działa zasada szufladkowa.
Mam dwa podejścia:
- jeżeli elementy mogę rozmieszczać dowolnie, zakładam przypadek gdy 1206 wylosowanych słów jest takie samo, wszystkie są więc w jednej szufladce.

W takim wypadku odp. Fałsz.

- jeżeli elementy muszę rozmieszczać "równomiernie/kolejno" po każdej szufladce kolejno. W taki wypadku rozumowanie z podpunktu a) doprowadza mnie do odpowiedzi, Prawda.

Chciałbym prosić o przejrzyste wyjaśnienie działania metody szufladkowej dla zadań gdy w treści pytani jesteśmy o "dokładnie ileś razy".

d)
\(\displaystyle{ 1206 - 54 = 1152}\)

Słowa z A na początku
\(\displaystyle{ 4! = 24}\)

\(\displaystyle{ 120 - 24 = 96}\)

\(\displaystyle{ \frac{1152 }{ 96} = 12}\)

Odp. Prawda.

Proszę o wskazanie błędów w rozwiązaniach, lub gdy to możliwe w podejściu lub sposobie myślenia.
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2016, o 00:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34277
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Doprecyzowanie działania metody szufladkowej.

Post autor: Jan Kraszewski »

devilx997 pisze:Rozumiem że w tych słowach, każda litera występuje tylko jeden raz, nie jest to sprecyzowane w zadaniu, obym już na początku nie poczynił błędnego założenia.
Można w każdym razie tak to zadanie zrozumieć.
devilx997 pisze:a) Mamy więc \(\displaystyle{ 120}\) szufladek, po rozdzieleniu \(\displaystyle{ 1200}\) słów po \(\displaystyle{ 10}\) do każdej z szufladek zostaje nam \(\displaystyle{ 6}\).
\(\displaystyle{ 6}\) szufladek posiada \(\displaystyle{ 11}\) słów, pozostałe \(\displaystyle{ 114}\) po \(\displaystyle{ 10}\).

Odp. Prawda.
Odpowiedź dobra, ale podejście mniej, co wyjdzie Ci od razu w następnym podpunkcie. Nie możesz W OGÓLNOŚCI zakładać, że słowa rozkładają się w szufladkach równomiernie. Opisana przez Ciebie sytuacja to taki "przypadek graniczny" - przyjmujesz maksymalnie niekorzystnie z punktu widzenia zadanego pytania (dokładniej: pozytywnej na nie odpowiedzi) generowanie słów. W tym wypadku oznacza to generowanie równomierne. Starasz się, żeby się nie udało, ale słów jest dużo i zasada szufladkowa mówi, że i tak się uda. Ale musisz pamiętać, że dla innego pytania procedura "psucia" będzie inna.
devilx997 pisze:b) Doskonale wynika że to prawda również z poprzedniego podpunktu.

Odp. Prawda.
Oczywiście nieprawda. A jeśli maszyna zepsuła się i generuje wyłącznie słowo "abcde"?
devilx997 pisze:c) Pytanie, jak działa zasada szufladkowa.
Mam dwa podejścia:
- jeżeli elementy mogę rozmieszczać dowolnie, zakładam przypadek gdy 1206 wylosowanych słów jest takie samo, wszystkie są więc w jednej szufladce.

W takim wypadku odp. Fałsz.

- jeżeli elementy muszę rozmieszczać "równomiernie/kolejno" po każdej szufladce kolejno. W taki wypadku rozumowanie z podpunktu a) doprowadza mnie do odpowiedzi, Prawda.

Chciałbym prosić o przejrzyste wyjaśnienie działania metody szufladkowej dla zadań gdy w treści pytani jesteśmy o "dokładnie ileś razy".
To pytanie powinieneś postawić sobie na początku. Oczywiście słuszne jest podejście pierwsze - przecież Ty nie masz pojęcia, CO wygenerowała maszyna (wiesz tylko ILE), dlatego zawsze musisz zakładać najmniej korzystny scenariusz.
devilx997 pisze:d)
\(\displaystyle{ 1206 - 54 = 1152}\)

Słowa z A na początku
\(\displaystyle{ 4! = 24}\)

\(\displaystyle{ 120 - 24 = 96}\)

\(\displaystyle{ \frac{1152 }{ 96} = 12}\)

Odp. Prawda.
To zależy, czy "\(\displaystyle{ 12}\) razy" to "dokładnie \(\displaystyle{ 12}\) razy", czy "przynajmniej \(\displaystyle{ 12}\) razy".

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Doprecyzowanie działania metody szufladkowej.

Post autor: a4karo »

Jan Kraszewski pisze:
Oczywiście nieprawda. A jeśli maszyna zepsuła się i generuje wyłącznie słowo "abcde"?

...
JK
Maszyna wcale nie musiała się zepsuć, żeby wygenerować 1206 razy słowo "abcde".
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34277
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Doprecyzowanie działania metody szufladkowej.

Post autor: Jan Kraszewski »

a4karo pisze:Maszyna wcale nie musiała się zepsuć, żeby wygenerować 1206 razy słowo "abcde".
E, tam...

JK
devilx997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 lis 2010, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Doprecyzowanie działania metody szufladkowej.

Post autor: devilx997 »

Dziękuję, wszystko jest jasne
ODPOWIEDZ