Witam, mam taki problem nie wiem jak to ugryźć.
Mam zadanie:
Załóżmy, że mamy dziesięć książek, wśród nich pięć powieści, trzy matematyczne, dwie historyczne. Uznając za równoważne książki danego typu, na ile sposobów można ułożyć dziesięć książek w jednym rzędzie?
Niestety nie mam odpowiedzi ale próbowałem zrobić coś takiego:
Mamy książki powieści - p, matematyczne - m oraz historyczne - h.
Na półce możemy je pogrupować tak:
p m h
p h m
m p h
m h p
h p m
h m p
Czyli \(\displaystyle{ 6}\) sposobów, więc \(\displaystyle{ 6 \cdot 5! \cdot 3! \cdot 2! = 8640}\), pewnie gdzieś popełniam błąd, prawda? Mógłby ktoś rozjaśnić tą sytuację? Z góry dziękuję.
Ilość sposobów ułożenia ksiażek
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 wrz 2016, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 2 razy
Ilość sposobów ułożenia ksiażek
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2016, o 22:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Ilość sposobów ułożenia ksiażek
Ty rozwiązałeś zadanie w którym zarówno wszystkie powieści, jak i trzy pozycje matematyczne oraz dwie książki historyczne stoją obok siebie. (Ponadto, wszystkie książki rozróżniasz co reprezentują silnie w twoim wzorze).
Ale przecież można je wymieszać. Wtedy szukana ilość ułożeń to:
\(\displaystyle{ \frac{10!}{5!3!2!}=7 \cdot 4 \cdot 9 \cdot 10}\)
Ale przecież można je wymieszać. Wtedy szukana ilość ułożeń to:
\(\displaystyle{ \frac{10!}{5!3!2!}=7 \cdot 4 \cdot 9 \cdot 10}\)
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2016, o 07:38 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 wrz 2016, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Ilość sposobów ułożenia ksiażek
To są permutacje z powtórzeniami, w których permutujemy \(\displaystyle{ 10}\) elementów i mamy \(\displaystyle{ 2}\), \(\displaystyle{ 3}\) oraz \(\displaystyle{ 5}\) elementów jednakowych.