Funkcje Tworzące

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
pg2464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 26 lut 2014, o 23:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 11 razy

Funkcje Tworzące

Post autor: pg2464 »

Witam, czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć o co chodzi w funkcjach tworzących na przykładnie poniższych zadań, bo za nic nie mogę tego pojąć :/

1. Policz funkcje tworzącą następujących ciągów
a)\(\displaystyle{ a _{n}=2 ^{n}}\)
b)\(\displaystyle{ d _{n}= \frac{1}{n}}\) dla \(\displaystyle{ n \ge 1}\) oraz \(\displaystyle{ c _{0} =0}\)

2.Wyznacz postać zwartą funkcji tworzącej
\(\displaystyle{ a_{n}= \sum_{k=0}^{n}k3 ^{k}}\)
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Funkcje Tworzące

Post autor: squared »

Funkcja tworząca jest dana wzorem:
\(\displaystyle{ G(x)=\sum_{n=0}^\infty g_n x^n.}\), gdzie \(\displaystyle{ g_n}\) to pewien ciąg. Wystarczy zatem wstawić swój ciąg to wzoru.

\(\displaystyle{ G(x)=\sum_{n=0}^\infty 2^n x^n=\sum_{n=0}^\infty (2x)^n}\).
Pewnie chodzi o zapisanie tego jako postać zwartą. Powyższy szereg jest zbieżny, gdy \(\displaystyle{ |x|<\frac{1}{2}}\).

Wtedy otrzymujemy szereg zbieżny i możemy policzyć jego sumę. Jest to szereg geometryczny, więc chyba z tym poradzisz sobie.

Przykład b:
\(\displaystyle{ G(x)=\sum_{n=0}^\infty d_n x^n=d_0x^{0} + \sum_{n=1}^\infty d_n x^n =
d_0x^{0} + \sum_{n=1}^\infty d_n x^n=\sum_{n=1}^\infty \frac{1}{n} x^n}\)
.
I już. Pozostaje pytanie, czy masz to dalej próbować przekształcać czy nie - chyba nie.

Zadanie 2.
Wskazówka policz najpierw sumę \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}k3 ^{k}}\) np. metodą zaburzania. Potem mając ją policzoną przejdź do funkcji tworzącej.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Funkcje Tworzące

Post autor: Medea 2 »

Warto przypomnieć sobie szereg Mercatora dla \(\displaystyle{ \log (1+x)}\).
ODPOWIEDZ