Przejście między dolna a górną silnią

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Przejście między dolna a górną silnią

Post autor: Matiks21 »

Hej,

Zastanawiam się czy jest jakieś przejście między dolną silnią \(\displaystyle{ x^{{\underline{n}}}\) a górną silnią \(\displaystyle{ x^{{\overline{n}}}}\) .

tak jak we wzorach na przejscia między górną silnią a potęgą i potęgą a dolną silnią.
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Przejście między dolna a górną silnią

Post autor: dec1 »

\(\displaystyle{ x^{\overline{n}}=(x+n-1)^{\underline{n}}=(-1)^n (-x)^{\underline{n}}}\)
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Przejście między dolna a górną silnią

Post autor: Matiks21 »

chodziło mi bardziej o postać \(\displaystyle{ x^{\underline{n}} = \sum_{k=0}^{n}a _{k} x^{{\overline{k}}}}\) trzeba tu znalezc \(\displaystyle{ a_{k}}\)
ODPOWIEDZ