1.
\(\displaystyle{ \sum_{m=0}^{n} \sum_{k=0}^{m} {m \choose k} {n-m \choose m-k}}\)
2.
\(\displaystyle{ \sum_{i, r} {n \choose i} S(i, r) S(n-i, k-r)}\)
gdzie S to liczba Strilinga drugiego rodzaju
mam problem z sumowaniem po dwoch indeksach, wyobraznia ciezko dziala
Znajdz interpretacje kombinatoryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 gru 2015, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Znajdz interpretacje kombinatoryczna
1) Bierzemy zbiór \(\displaystyle{ n}\) osób. Policzmy najpierw wewnętrzną sumę. Wyróżniamy pierwsze \(\displaystyle{ m}\) z osób, pozostałych jest \(\displaystyle{ n - m}\). W wewnętrznej sumie wybieramy dowolne \(\displaystyle{ k}\) spośród \(\displaystyle{ m}\) osób z pierwszej grupy i \(\displaystyle{ m - k}\) z pozostałych - to zlicza wybór dowolnych \(\displaystyle{ k + (m - k) = m}\) osób z całej grupy \(\displaystyle{ n}\) osób, czyli
\(\displaystyle{ \sum_{m=0}^{n} \sum_{k=0}^{m} {m \choose k} {n-m \choose m-k} = \sum_{m=0}^{n} {n \choose m} = 2 ^{n}}\)
2) Tutaj mamy \(\displaystyle{ n}\) osób. Część pojedzie do Maroko a reszta na Kiribati - wybieramy pewne \(\displaystyle{ i}\) z nich na \(\displaystyle{ {n \choose i}}\) sposobów, które pojadą do Maroko, reszta pojedzie na Kiribati. Jeszcze po tym podziale chcemy podzielić osoby na \(\displaystyle{ k}\) grup i przydzielić im po jednym nierozróżnialnym przewodniku.
No to najpierw możemy podzielić te osoby na \(\displaystyle{ k}\) grup na \(\displaystyle{ S(n, k)}\) sposobów i dać im przewodników, a potem zdecydować która grupa gdzie jedzie na \(\displaystyle{ 2^{k}}\) sposobów. Czyli łącznie \(\displaystyle{ S(n, k) \cdot 2^{k}}\).
\(\displaystyle{ \sum_{m=0}^{n} \sum_{k=0}^{m} {m \choose k} {n-m \choose m-k} = \sum_{m=0}^{n} {n \choose m} = 2 ^{n}}\)
2) Tutaj mamy \(\displaystyle{ n}\) osób. Część pojedzie do Maroko a reszta na Kiribati - wybieramy pewne \(\displaystyle{ i}\) z nich na \(\displaystyle{ {n \choose i}}\) sposobów, które pojadą do Maroko, reszta pojedzie na Kiribati. Jeszcze po tym podziale chcemy podzielić osoby na \(\displaystyle{ k}\) grup i przydzielić im po jednym nierozróżnialnym przewodniku.
No to najpierw możemy podzielić te osoby na \(\displaystyle{ k}\) grup na \(\displaystyle{ S(n, k)}\) sposobów i dać im przewodników, a potem zdecydować która grupa gdzie jedzie na \(\displaystyle{ 2^{k}}\) sposobów. Czyli łącznie \(\displaystyle{ S(n, k) \cdot 2^{k}}\).