Ile jest drzew

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
dram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 13 paź 2015, o 00:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy

Ile jest drzew

Post autor: dram »

Witam.

Treść zadania:
Niech \(\displaystyle{ n > 1}\). Wyznaczyć liczbę drzew \(\displaystyle{ T}\) o zbiorze wierzchołków \(\displaystyle{ [n]}\)takich, że jednocześnie \(\displaystyle{ deg_{T}(1) = 2}\) oraz \(\displaystyle{ deg_{T}(2) = 1}\)
Nie bardzo wiem jak ruszyc takie zadanie, oraz dodatkowo chciałbym sie zapytać co oznacza ten warunek \(\displaystyle{ deg_{T}(1) = 2}\) oraz \(\displaystyle{ deg_{T}(2) = 1}\), wiem ,że deg oznacza stopień wierzchołka. Ale czy to chodzi o to, że dwa wierzchołki obok siebie mają mieć stopień 2 oraz 1?

Pozdrawiam
piotrekgym
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 12 wrz 2012, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 2 razy

Ile jest drzew

Post autor: piotrekgym »

Ja bym tutaj pokombinował coś z kodem Prufera.

Dla wierzchołka o stopniu \(\displaystyle{ 2}\), możemy w kodzie prufera wybrać jedno z \(\displaystyle{ n-2}\) miejsc: \(\displaystyle{ \binom {n-2} {1}}\)

Na każdym z pozostałych \(\displaystyle{ n-3}\) miejsc kodu prufera możemy postawić dowolny z \(\displaystyle{ n-2}\) wierzchołków (wierzchołka o stopniu \(\displaystyle{ 1}\) na pewno w kodzie prufera nie będzie).

Więc ostateczny wynik:

\(\displaystyle{ \binom {n-2} {1} \cdot (n-2) ^{n-3}}\)

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2016, o 22:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
ODPOWIEDZ