Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
-
olczix
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 4 lis 2015, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
Post
autor: olczix »
Niech S będzie zbiorem złożonym z n elementów. Na ile różnych sposobów można wybrać dwa zbiory A i B takie, że \(\displaystyle{ A \cup B=S}\)?
-
kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Post
autor: kerajs »
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} {n \choose i}=2 ^{n}}\)