Ile jest możliwości ułożenia planszy?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Andrzej Sobotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 lip 2016, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Ile jest możliwości ułożenia planszy?

Post autor: Andrzej Sobotka »

Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość. Jestem wielkim fanem gier planszowych i właśnie dostałem w łapę nową grę. Ma ona jak przystało na dobrej klasy planszówkę system generowania planszy losowy i tu pojawia się moje pytanie. Ile jest kombinacji ułożenia mojej planszy. Na początek mechanizm tworzenia planszy prosto z instrukcji:
1. Umieść kafelek sektora "Centralnego" na środku.
2. Potasuj pozostałe kafelki - sztuk 6
3. Rozmieść je dookoła centralnego w dowolnej kolejności.

Co by było ciekawiej każdy kafelek jest też dwustronny i którą stroną będzie ustawiony też losujemy.

Co by było jeszcze ciekawej sektor centralny jest Olbrzymią planetą i jego obracanie nic nie daje to więc jego nie trzeba obracać ma on jedynie różne strony A i B.

Jak by były jakieś pytania oczywiście odpowiem. A tutaj macie linki do obrazków może coś pomogą
1. Przybliżenie na centralny sektor i dwa dołożone przypadkowo sektory

2. Cała plansza rozłożona.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2016, o 22:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Ile jest możliwości ułożenia planszy?

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ I=(2 \cdot 2) \cdot 6 \cdot (6 \cdot 2) \cdot 5 \cdot (6 \cdot 2)\cdot 4 \cdot (6 \cdot 2)\cdot 3 \cdot (6 \cdot 2)\cdot 2 \cdot (6 \cdot 2)\cdot 1 \cdot (6 \cdot 2)=2^86^66!}\)
W nawiasach szóstka odpowiada za obrót planszy, a dwójka za wybór awers/rewers.
Andrzej Sobotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 lip 2016, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Ile jest możliwości ułożenia planszy?

Post autor: Andrzej Sobotka »

Dzięki wielkie. Wiem że powinienem o tym wspomnieć wcześniej ale dopiero teraz zauważyłem ze twórca dał mi jeszcze jeden mały dodatek do gry. Jest to dodatkowy dysk który można zastąpić jeden z dysków które wykorzystujemy ten dysk powoduję ze przy wyborze dysków zewnętrznych wybieramy 6 dysków z 7 dostępnych. Też ma dwie strony i też można go 6-krotnie obrócić.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Ile jest możliwości ułożenia planszy?

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ I=(2 \cdot 2) \cdot 7\cdot (6 \cdot 2)\cdot 6 \cdot (6 \cdot 2) \cdot 5 \cdot (6 \cdot 2)\cdot 4 \cdot (6 \cdot 2)\cdot 3 \cdot (6 \cdot 2)\cdot 2 \cdot (6 \cdot 2)=2^86^67!=60 \ 197 \ 437 \ 440}\)

Pierwszy nawias dotyczy planszy głównej. Jedna dwójka to wybór awers/rewers a druga to jeden z dwóch sposobów układania pozostałych plansz.
Andrzej Sobotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 lip 2016, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Ile jest możliwości ułożenia planszy?

Post autor: Andrzej Sobotka »

Dziękuję bardzo. Jak twórcy wydadzą nowy dodatek modyfikujący planszę to się odezwę. Tym czasem temat wyczerpany. Czyli do zamknięcia.
ODPOWIEDZ