Pokazać, że wśród 15 różnych liczb naturalnych nie przekraczających 100, są 4 liczby
a b c d takie, że \(\displaystyle{ a + b = c + d}\) lub 3 liczby a b c tworzące postęp arytmetyczny
zasada szufladkowa
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 cze 2016, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 4 razy
- Slup
- Użytkownik
- Posty: 794
- Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 156 razy
zasada szufladkowa
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ a_1}\),...,\(\displaystyle{ a_{15}}\) te liczby w kolejności rosnącej. Piszemy:
\(\displaystyle{ A_{ji}=a_j-a_i}\)
dla \(\displaystyle{ 1\leq i<j\leq 15}\). Mamy:
\(\displaystyle{ 0<A_{ji}<100}\)
Par \(\displaystyle{ (i,j)}\) takich, że \(\displaystyle{ 1\leq i<j\leq 15}\) jest:
\(\displaystyle{ {15\choose 2}= 7\cdot 15=105}\)
Z zasady szufladkowej istnieją \(\displaystyle{ 1\leq i<j\leq 15}\) oraz \(\displaystyle{ 1\leq k<l\leq 15}\) takie, że \(\displaystyle{ (i,j)\neq (k,l)}\) oraz:
\(\displaystyle{ A_{ji}=A_{kl}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ a_j-a_i=a_l-a_k}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ i=l}\) to wtedy:
\(\displaystyle{ a_j-a_i=a_i-a_k}\)
Stąd \(\displaystyle{ a_k,a_i,a_j}\) tworzą ciąg arytmetyczny.
Jeżeli \(\displaystyle{ i\neq l}\), to wtedy:
\(\displaystyle{ a_j+a_k=a_l+a_i}\)
\(\displaystyle{ A_{ji}=a_j-a_i}\)
dla \(\displaystyle{ 1\leq i<j\leq 15}\). Mamy:
\(\displaystyle{ 0<A_{ji}<100}\)
Par \(\displaystyle{ (i,j)}\) takich, że \(\displaystyle{ 1\leq i<j\leq 15}\) jest:
\(\displaystyle{ {15\choose 2}= 7\cdot 15=105}\)
Z zasady szufladkowej istnieją \(\displaystyle{ 1\leq i<j\leq 15}\) oraz \(\displaystyle{ 1\leq k<l\leq 15}\) takie, że \(\displaystyle{ (i,j)\neq (k,l)}\) oraz:
\(\displaystyle{ A_{ji}=A_{kl}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ a_j-a_i=a_l-a_k}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ i=l}\) to wtedy:
\(\displaystyle{ a_j-a_i=a_i-a_k}\)
Stąd \(\displaystyle{ a_k,a_i,a_j}\) tworzą ciąg arytmetyczny.
Jeżeli \(\displaystyle{ i\neq l}\), to wtedy:
\(\displaystyle{ a_j+a_k=a_l+a_i}\)
zasada szufladkowa
Można założyć, że te liczby nie przekraczają \(\displaystyle{ 105}\). Wtedy różnice nie przekraczają \(\displaystyle{ 104}\) (zakładam, że \(\displaystyle{ 0\not\in\NN}\)).
Zgodnie z prywatną rozmową z Przedmówcą zamieszczam swój szkic rozumowania. Pisaliśmy w tym samym momencie, a Kolega był pierwszy, więc pierwotnie tego nie umieściłem.
Pewien szkic rozumowania (pod założeniem z pierwszej linii mojego wpisu): pierwszy warunek można wyrazić teraz jako \(\displaystyle{ b-c=d-a}\).
Niech \(\displaystyle{ a_1<\dots<a_{15}}\). Tworzymy różnice \(\displaystyle{ a_i-a_j}\), gdzie \(\displaystyle{ i>j}\) (zawsze są dodatnie). Mamy takich różnic \(\displaystyle{ 105}\), a każda jest mniejsza niż \(\displaystyle{ 105}\). Skorzystaj z tego. Wyjdą dwa omawiane przypadki.
Zgodnie z prywatną rozmową z Przedmówcą zamieszczam swój szkic rozumowania. Pisaliśmy w tym samym momencie, a Kolega był pierwszy, więc pierwotnie tego nie umieściłem.
Pewien szkic rozumowania (pod założeniem z pierwszej linii mojego wpisu): pierwszy warunek można wyrazić teraz jako \(\displaystyle{ b-c=d-a}\).
Niech \(\displaystyle{ a_1<\dots<a_{15}}\). Tworzymy różnice \(\displaystyle{ a_i-a_j}\), gdzie \(\displaystyle{ i>j}\) (zawsze są dodatnie). Mamy takich różnic \(\displaystyle{ 105}\), a każda jest mniejsza niż \(\displaystyle{ 105}\). Skorzystaj z tego. Wyjdą dwa omawiane przypadki.