Jak rozwiązać to zadanie?
Zadanie:
Ile jest wszystkich par (\(\displaystyle{ \ x, y}\)), gdzie \(\displaystyle{ \ x\in A}\) i \(\displaystyle{ \ y\in B}\), jeśli
\(\displaystyle{ A=\{ n\in N:n | 24\}}\)
\(\displaystyle{ B=\{ n\in N:n | 100\}}\)
[edit]
Temat przeniosłem bo nie widze związku z prawdopodobieństwem.
Drizzt
Reguła mnożenia
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Reguła mnożenia
Inaczej mówiąc:
\(\displaystyle{ A=\{1,2,3,4,6,8,12,24\}}\)
\(\displaystyle{ B=\{1,2,4,5,10,20,25,50,100\}}\)
Czyli zbiory liczą odpowiednio 8 i 9 elementów więc takich par będzie 72.
\(\displaystyle{ A=\{1,2,3,4,6,8,12,24\}}\)
\(\displaystyle{ B=\{1,2,4,5,10,20,25,50,100\}}\)
Czyli zbiory liczą odpowiednio 8 i 9 elementów więc takich par będzie 72.
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2007, o 17:53 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy