Cześć, mam problem z kilkoma zadaniami z matematyki dyskretnej.
1. Ile jest ciągów o długości \(\displaystyle{ n}\) przy \(\displaystyle{ (n > 3)}\) złożonych z liczb \(\displaystyle{ (0, 1, ... , 9)}\) z wyłączeniem liczb \(\displaystyle{ 1, 2, 3}\)?
2. Funkcja tworząca \(\displaystyle{ C = 2^{n}}\) to?
Jeśli ktoś wie jak to policzyć to prosiłbym o pomoc. Trochę słabo kumam tego typu zadania.
Dwa zadanka z matematyki dyskretnej...
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Dwa zadanka z matematyki dyskretnej...
1. Zbiory nie mają długości, sorry Gregory.
2. \(\displaystyle{ G(x)= \sum_{n=0}^{+\infty}2^{n}x^{n}= \frac{1}{1-2x}}\)
2. \(\displaystyle{ G(x)= \sum_{n=0}^{+\infty}2^{n}x^{n}= \frac{1}{1-2x}}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Dwa zadanka z matematyki dyskretnej...
Każdy wyraz ciągu możesz stworzyć, wybierając spośród \(\displaystyle{ 10-3=7}\) możliwości. Zatem wydaje się, że odpowiedź to \(\displaystyle{ 7^n}\).
To jest strasznie proste, nie ma czasem jakichś dodatkowych zastrzeżeń?
To jest strasznie proste, nie ma czasem jakichś dodatkowych zastrzeżeń?