Na ile sposobów można pomalować płot

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Na ile sposobów można pomalować płot

Post autor: kalwi »

Mamy sobie płot złożony z \(\displaystyle{ n}\) desek. Mamy 2 kolory farby. Możemy pomalować płot tak, że co najwyżej 2 deski obok siebie mogą być w tym samym kolorze. Na ile sposobów można pomalować cały płot?
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Na ile sposobów można pomalować płot

Post autor: Majeskas »

Wskazówka: Oznaczyć przez \(\displaystyle{ a_n}\) liczbę sposobów pomalowania płotu długości \(\displaystyle{ n}\) i napisać rekurencję.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Na ile sposobów można pomalować płot

Post autor: kalwi »

No to wyszedł mi ciąg ala Fibbonacci,

\(\displaystyle{ F(n) = \begin{cases} 2 \ \text{dla} \ n = 1 \\ 4 \ \text{dla} \ n = 2 \\ F_{n-1}+F_{n-2} \ \text{dla} \ n > 2 \end{cases}}\)

Tylko pytanie brzmi, czym można tu coś pokombinować nierekurencyjnie?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Na ile sposobów można pomalować płot

Post autor: arek1357 »

Tak zamieni© rekurencjé na jawny
ODPOWIEDZ