Oszacowanie od góry silni (oszacowanie Gaussa)

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
quaka456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 gru 2014, o 11:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Oszacowanie od góry silni (oszacowanie Gaussa)

Post autor: quaka456 »

Witam,
Mam problem z zadaniem w którym muszę oszacować od góry \(\displaystyle{ 19!}\). W podpowiedzi do tego zadania piszę żeby użyć oszacowania Gaussa.
Szukałem w internecie jakiś informacji na temat tego oszacowania jednak nic sensownego nie udało mi się znaleźć.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak oszacować tą silnie ?
Z góry dziękuję za odpowiedz
Ostatnio zmieniony 12 cze 2016, o 22:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Oszacowanie od góry silni (oszacowanie Gaussa)

Post autor: dec1 »

\(\displaystyle{ n^{\frac{n}{2}}\le n! \le \left( \frac{n+1}{2}\right)^n}\)
ODPOWIEDZ