Czym jest klasa abstrakcji?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
zuzka_kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 23 lut 2016, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

Czym jest klasa abstrakcji?

Post autor: zuzka_kotek »

Dzień Dobry
Czy byłby ktoś w stanie wyjaśnić mi, "na chłopski rozum" czym jest klasa abstrakcji/równoważności? Przeczytałam kilka definicji na różnych stronach i książkach, ale nadal nie jest to dla mnie jasny temat.
Byłabym wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Czym jest klasa abstrakcji?

Post autor: arek1357 »

Jeżeli masz szkołę , w szkole są klasy i klasy w szkole możesz uważać za klasy abstrakcji wyznaczonej
w relacji równoważności:

\(\displaystyle{ x, y}\) uczniowie \(\displaystyle{ xRy \Leftrightarrow}\) - należą do tej samej klasy np IVb.
zuzka_kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 23 lut 2016, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

Czym jest klasa abstrakcji?

Post autor: zuzka_kotek »

arek1357 pisze:Jeżeli masz szkołę , w szkole są klasy i klasy w szkole możesz uważać za klasy abstrakcji wyznaczonej
w relacji równoważności:

\(\displaystyle{ x, y}\) uczniowie \(\displaystyle{ xRy \Leftrightarrow}\) - należą do tej samej klasy np IVb.
Ok chyba rozumiem o co chodzi A jak wyznacza się klasy abstrakcji? Na czym to polega, że niektóre klasy są różnego "stopnia" ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Czym jest klasa abstrakcji?

Post autor: a4karo »

Relacja równoważnosci określa pewne cechy wspólne.

Np dwa drzewa uważamy za podobne jeżeli mają takie same cechy morfologiczne. Klasy abstrakcji tej relacji nazywamy gatunki.

Dwa autobusy MPK jadące z A do B po tej samej trasie należą do klasy, która nazywamy linią autobusowa.
zuzka_kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 23 lut 2016, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

Czym jest klasa abstrakcji?

Post autor: zuzka_kotek »

Relacja równoważnosci określa pewne cechy wspólne.

Np dwa drzewa uważamy za podobne jeżeli mają takie same cechy morfologiczne. Klasy abstrakcji tej relacji nazywamy gatunki.

Dwa autobusy MPK jadące z A do B po tej samej trasie należą do klasy, która nazywamy linią autobusowa.

Ok, coś powoli zaczęło mi świtać Mam takie zadanie i byłabym wdzięczna jeżeli powiedziałbyś mi czy dobrze rozumuję Mam dwa podzbiory zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,...,12\right\}}\) uznajemy za równoważne, jeżeli mają tą samą liczbę elementów. Ile:
a) klas abstrakcji wyznacza ta relacja równoważności: czyli jest 6 klas abstrakcji, ponieważ
(i teraz nie do końca jestem pewna jak to zapisać) 0 klasa abstrakcji składa się z tylko 1 elementu \(\displaystyle{ \left( np.x \right)}\), a następne będą \(\displaystyle{ x+1, x+2 itp. do 5}\)?
b) podzbiorów jest równoważnych z \(\displaystyle{ \left\{ 2,4,6,8 \right\}}\)? Czy tutaj trzeba to metodą mnożenia policzyć: \(\displaystyle{ 12 \cdot 11 \cdot 10 \cdot 9}\), ponieważ wydaje mi się, że nie może być powtórzeń
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Czym jest klasa abstrakcji?

Post autor: a4karo »

W tym przypadku koszty abstrakcji nie grupuja elementów zbioru, ale jego podzbiory.
Odpowiedz sobie na pytanie: Kiedy dwa podzbiory są w relacji?
Lub inaczej :czym muszą się różnić dwa zbiory, żeby nie być w relacji?
zuzka_kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 23 lut 2016, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

Czym jest klasa abstrakcji?

Post autor: zuzka_kotek »

a4karo pisze:W tym przypadku koszty abstrakcji nie grupuja elementów zbioru, ale jego podzbiory.
Odpowiedz sobie na pytanie: Kiedy dwa podzbiory są w relacji?
Lub inaczej :czym muszą się różnić dwa zbiory, żeby nie być w relacji?
No dwa podzbiory są w relacji, gdy mają taką samą liczbę elementów.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Czym jest klasa abstrakcji?

Post autor: kalwi »

Też miałem z tym problem. Poczytaj sobie ten temat:
349943.htm
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Czym jest klasa abstrakcji?

Post autor: a4karo »

Ano właśnie. Jakie masz zatem możliwe klasy?
zuzka_kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 23 lut 2016, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

Czym jest klasa abstrakcji?

Post autor: zuzka_kotek »

a4karo pisze:Ano właśnie. Jakie masz zatem możliwe klasy?

Klasy (podzbiory) po 1 elemencie, po 2 elementy, 3 elementy, ..., po 12 elementów ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Czym jest klasa abstrakcji?

Post autor: a4karo »

Zapomniałaś o zerze. Tak. Klasy abstrakcji to liczby 0,1,...,12

Wróć teraz do trzeciego pytania. Ile elementów ma klasa abstrakcji \(\displaystyle{ 4}\)?-- 10 cze 2016, o 14:47 --Innymi słowy w tej relacji interesuje cię ILE elementów ma zbiór, a nie interesuje cię jakie to są elementy.
zuzka_kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 23 lut 2016, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

Czym jest klasa abstrakcji?

Post autor: zuzka_kotek »

a4karo pisze: Wróć teraz do trzeciego pytania. Ile elementów ma klasa abstrakcji \(\displaystyle{ 4}\)?
Jeżeli klasa abstrakcji \(\displaystyle{ 0}\) ma \(\displaystyle{ 0}\) elementów, to klasa abstrakcji \(\displaystyle{ 4}\) ma 4 elementy .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Czym jest klasa abstrakcji?

Post autor: a4karo »

Nie. Czym są elementy tej klasy?

-- 10 cze 2016, o 15:29 --

Klasa abstrakcji 0 wcale nie ma 0 elementów... Przemysl to.
ODPOWIEDZ