Funkcja tworząca podanego ciągu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Jack15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 maja 2016, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Funkcja tworząca podanego ciągu

Post autor: Jack15 »

Cześć

Uczę się funkcji tworzących. Jeżeli mam ciąg liczb \(\displaystyle{ (-1,1,-1,1,-1,...)}\) to jego wzór to \(\displaystyle{ -1^{n+1}}\)

Dalej :

\(\displaystyle{ \sum_{n = 0}^{ \infty } = -1^{n+1} x^{n} = ... = -\sum_{n = 0}^{ \infty } -x^{n}}\)

To dalej aby zapisać to w postaci funkcji tworzącej mam wzór :

pierwszy \(\displaystyle{ \frac{1}{1 - x}}\)

To teraz pierwszy wyraz ciągu \(\displaystyle{ -1}\) czy brać pierwszy z \(\displaystyle{ -\sum_{n = 0}^{ \infty } -x^{n}}\)

Niestety coś zaczyna się mi mieszać :/
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, o 20:55 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Funkcja tworząca podanego ciągu

Post autor: AiDi »

Jack15 pisze:to jego wzór to \(\displaystyle{ -1^{n+1}}\)
\(\displaystyle{ -1^{n+1}=-1}\)
Jack15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 maja 2016, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Funkcja tworząca podanego ciągu

Post autor: Jack15 »

No okej, a funkcja tworząca to będzie wtedy :

\(\displaystyle{ -( (-1) \frac{1}{1 + x})}\)

?

[EDIT] Już wszystko wiem
ODPOWIEDZ