Dwumian Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 maja 2016, o 18:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosmowiec
- Podziękował: 2 razy
Dwumian Newtona
Chyba, że ktoś mógłby mi pomóc wymnożyć to:
\(\displaystyle{ [{n \choose 0} x^{n} + {n \choose 1} x^{n-1} + {n \choose 2} x^{n-2} +...+ {n \choose n} x^{0}] \cdot [{n \choose 0} x^{n} + {n \choose 1} x^{n-1} + {n \choose 2} x^{n-2} +...+ {n \choose n} x^{0}]}\)
\(\displaystyle{ [{n \choose 0} x^{n} + {n \choose 1} x^{n-1} + {n \choose 2} x^{n-2} +...+ {n \choose n} x^{0}] \cdot [{n \choose 0} x^{n} + {n \choose 1} x^{n-1} + {n \choose 2} x^{n-2} +...+ {n \choose n} x^{0}]}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Dwumian Newtona
Inne podejście:
zauważmy, że \(\displaystyle{ {n \choose k}={n \choose n-k}}\). A dalej interpretacja kombinatoryczna: po prawej jasne - wybieramy \(\displaystyle{ n}\) spośród \(\displaystyle{ 2n}\) zakładników, których zabijemy.
Po lewej stronie to samo: dla \(\displaystyle{ k=0,...n}\) możemy wybrać najpierw \(\displaystyle{ k}\) spośród \(\displaystyle{ n}\)
i zabić ich przed zjedzeniem kolacji, a potem po kolacji \(\displaystyle{ n-k}\) spośród \(\displaystyle{ n}\) pozostałych, by łącznie zabić \(\displaystyle{ n}\).
-- 20 maja 2016, o 20:36 --
Opowiadanie dobrałem pasujące do tego, co niestety będziemy mieć w Europie po zaproszeniu "uchodźców".-- 20 maja 2016, o 20:43 --Ale Twój pomysł też jest OK.
A indukcja to chyba w tym przypadku najgorszy pomysł (nic osobistego, tylko po prostu dużo przy tym babraniny).
zauważmy, że \(\displaystyle{ {n \choose k}={n \choose n-k}}\). A dalej interpretacja kombinatoryczna: po prawej jasne - wybieramy \(\displaystyle{ n}\) spośród \(\displaystyle{ 2n}\) zakładników, których zabijemy.
Po lewej stronie to samo: dla \(\displaystyle{ k=0,...n}\) możemy wybrać najpierw \(\displaystyle{ k}\) spośród \(\displaystyle{ n}\)
i zabić ich przed zjedzeniem kolacji, a potem po kolacji \(\displaystyle{ n-k}\) spośród \(\displaystyle{ n}\) pozostałych, by łącznie zabić \(\displaystyle{ n}\).
-- 20 maja 2016, o 20:36 --
Opowiadanie dobrałem pasujące do tego, co niestety będziemy mieć w Europie po zaproszeniu "uchodźców".-- 20 maja 2016, o 20:43 --Ale Twój pomysł też jest OK.
A indukcja to chyba w tym przypadku najgorszy pomysł (nic osobistego, tylko po prostu dużo przy tym babraniny).
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 90 razy
Dwumian Newtona
Premislav: jak spostrzegłem, że ktoś dowodzi to kombinatorycznie, to pomyślałem, że będzie coś w stylu: wybieramy \(\displaystyle{ n}\)-osobową drużynę z grupy \(\displaystyle{ 2n}\) osób, z których \(\displaystyle{ n}\) to chłopcy, a \(\displaystyle{ n}\) to dziewczęta. A tu takie coś.