Matematyka dyskretna

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
MrPepper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 maja 2016, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Matematyka dyskretna

Post autor: MrPepper »

Witam wszystkich potrzebuję rozwiązania 3 zadań z matematyki dyskretnej wraz z objaśnieniem.
1. Dana jest relacja podzielności w zbiorze liczb całkowitych. Wyznaczyć elementy maksymalne, minimalne, największe i najmniejsze w podzbiorze \(\displaystyle{ T=\{2,3,4,...,15\}}\).
2. Dana jest relacja zawierania się. Wyznaczyć elementy maksymalne, minimalne, największe i najmniejsze w zbiorze \(\displaystyle{ X=\{\{1,2\},\{2,3\},\{3,4\},\{1,2,3,4\}\}}\).
3. Rozwiąż równanie rekurencyjne
a) \(\displaystyle{ X_{n+2}=8X_{n+1}-12X_n;X_{0}=1;X_{1}=6;}\)
b) \(\displaystyle{ X_{n+2}=-8X_{n+1}-16X_n;X_{0}=1;X_{1}=8;}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2016, o 21:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

Matematyka dyskretna

Post autor: Gouranga »

Najpierw pokaż swoje próby i z czym dokładnie jest problem, nikt ci nie rozwiąże zadań ot tak.
ODPOWIEDZ