Operator różnicowy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Operator różnicowy

Post autor: timus221 »

Wyznaczyc:
\(\displaystyle{ \Delta(n ^{2}+n+1) = ((n+1) ^{2}+(n+1)+1)-(n ^{2}+n+1)
=n ^{2}+2n+1+n+1+1-n ^{2}-n-1
=2n+2}\)


Czy można to rozwiązac w ten sposób i czy to juz koniec czy nalezy jeszcze liczyć \(\displaystyle{ \sum_{}^{}}\)?

Z góry dziękuje za pomoc
szw1710

Operator różnicowy

Post autor: szw1710 »

Zadanie rozwiązałeś poprawnie.
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Operator różnicowy

Post autor: timus221 »

Dziękuje

a w jaki sposób policzyć to ?
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{n} (n ^{2}+n+1)}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Operator różnicowy

Post autor: Premislav »

Czy na pewno indeksowanie tak miało wyglądać? Wątpię.
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Operator różnicowy

Post autor: timus221 »

może bez tych indeksów
szw1710

Operator różnicowy

Post autor: szw1710 »

Wtedy to nic nie znaczy.
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Operator różnicowy

Post autor: timus221 »

więc \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} (k ^{2}+k+1)}\)
szw1710

Operator różnicowy

Post autor: szw1710 »

Teraz dobrze. Możesz zastosować metodę repertuarową: przyjmij, że ta suma ma postać wielomianu trzeciego stopnia zmiennej \(\displaystyle{ n}\). Znajdź jego współczynniki.
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Operator różnicowy

Post autor: timus221 »

a można jakoś zaburzania sum lub przez czesci ? bo niestety nie znam takiej metody jak podajesz
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Operator różnicowy

Post autor: a4karo »

Albo tak: \(\displaystyle{ (k^2+k)x^{k-1}+1=\left(x^{k+1}\right)''+1}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Operator różnicowy

Post autor: Premislav »

Jak najbardziej mozna to zrobić metodą zaburzania. Rozbij ją na trzy sumy:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} (k ^{2}+k+1)= \sum_{k=0}^{n}k^{2}+ \sum_{k=0}^{n}k+ \sum_{k=0}^{n} 1}\)
Oczywiście ostatnia suma to \(\displaystyle{ n+1}\), środkowa to suma początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, a żeby policzyć
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} k^{2}=\sum_{k=1}^{n} k^{2}}\), możesz spróbować zaburzyć \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k^{3}}\):
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k^{3}+(n+1)^{3}=1+ \sum_{k=2}^{n}k^{3}+(n+1)^{3}=1+ \sum_{k=1}^{n}(k+1)^{3}}\) etc.

Jeśli sobie z tym nie poradzisz, to zajrzyj tutaj:
258562.htm#p4755327
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Operator różnicowy

Post autor: »

timus221 pisze: \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} (k ^{2}+k+1)}\) :D
Wskazówka:
\(\displaystyle{ k^2+k+1=k^{\underline{2}}+2k^{\underline{1}}+k^{\underline{0}}}\)

I dalej łatwo, wystarczy tabelka z 258511.htm

Q.
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Operator różnicowy

Post autor: timus221 »

\(\displaystyle{ k^2+k+1=k^{\underline{2}}+2k^{\underline{1}}+k^{\underline{0}}}\)

O dziękuję, to mi pomoglo i rozwiązałem tylko nie do konca wiem skad to sie bierze \(\displaystyle{ k^{\underline{2}}+2k^{\underline{1}}+k^{\underline{0}}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Operator różnicowy

Post autor: »

\(\displaystyle{ k^2+k+1 = k(k-1) +2k +1 = k^{\underline{2}}+2k^{\underline{1}}+k^{\underline{0}}}\)

A w ogólności przydaje się ostatnia uwaga w linkowanym poprzednio wątku.

Q.
ODPOWIEDZ