Mam takie oto zadanie:
Wykaż, że jeśli w trójkącie równobocznym o boku długości 9 umieścimy 19 punktów, to istnieją
wśród nich takie 3 punkty, które leżą w pewnym kole o promieniu 2.
Nie mam pojęcia jak podzielić ten duży trójkąt żeby udowodnić to twierdzenie :/
Zasada szufladkowa Dirichleta - trójkąt
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Zasada szufladkowa Dirichleta - trójkąt
Moim zdaniem teza jest za słaba, choć jestem do bani z geometrii i kombinatoryki (jeszcze bardziej niż z innych działów), więc mogę czegoś nie dostrzegać. Podziel ten trójkąt na dziewięć trójkątów równobocznych, każdy o boku \(\displaystyle{ 3}\). Na każdym opisz okrąg - będzie on miał promień
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot \frac{3\sqrt{3}}{2}=\sqrt{3}<2}\). Jest dziewięć trójkącików (i tyleż okręgów opisanych), zaś punktów masz \(\displaystyle{ 19}\), czyli z Dirichleta do któregoś kółka trafiły co najmniej trzy punkty.
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot \frac{3\sqrt{3}}{2}=\sqrt{3}<2}\). Jest dziewięć trójkącików (i tyleż okręgów opisanych), zaś punktów masz \(\displaystyle{ 19}\), czyli z Dirichleta do któregoś kółka trafiły co najmniej trzy punkty.