W przestrzeni znajduje się pewna liczba punktów, z których żadne \(\displaystyle{ 4}\) nie należą do wspólnej płaszczyzny. Przez te punkty można poprowadzić \(\displaystyle{ 120}\) różnych płaszczyzn. Ile jest wszystkich punktów?
A.6
B.10
C.12
D.15
Ile jest wszystkich punktów?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Ile jest wszystkich punktów?
\(\displaystyle{ {n-4 \choose 3}=120.}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-4)(n-3)(n-2)}{1\cdot 2 \cdot 3}=720.}\)
\(\displaystyle{ (n-4)(n-3)(n-2)= 720.}\)
\(\displaystyle{ n=12.}\)
Odpowiedź: C
\(\displaystyle{ \frac{(n-4)(n-3)(n-2)}{1\cdot 2 \cdot 3}=720.}\)
\(\displaystyle{ (n-4)(n-3)(n-2)= 720.}\)
\(\displaystyle{ n=12.}\)
Odpowiedź: C
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Ile jest wszystkich punktów?
n - liczba punktów w przestrzeni.
\(\displaystyle{ {n \choose 3}=120\\
\frac{(n-2)(n-1)n}{3!}=120 \\
n=10}\)
Obstawię B.
\(\displaystyle{ \frac{(n-4)(n-5)(n-6)}{1\cdot 2 \cdot 3}=720.}\)
\(\displaystyle{ {n \choose 3}=120\\
\frac{(n-2)(n-1)n}{3!}=120 \\
n=10}\)
Obstawię B.
Raczejjanusz47 pisze:\(\displaystyle{ {n-4 \choose 3}=120.}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-4)(n-3)(n-2)}{1\cdot 2 \cdot 3}=720.}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-4)(n-5)(n-6)}{1\cdot 2 \cdot 3}=720.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 265 razy
- Pomógł: 1 raz
Ile jest wszystkich punktów?
\(\displaystyle{ {n \choose 3}=120\\ \frac{(n-2)(n-1)n}{3!}=120 \\ n=10}\)
Możecie powyjaśniać te zapisy? Ja w ogóle nie umiem sobie wyobrazić tego zadania. -- 3 maja 2016, o 11:39 --Poprawna odpowiedź to B. jakby co.\(\displaystyle{ {n-4 \choose 3}=120}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-4)(n-3)(n-2)}{1\cdot 2 \cdot 3}=720}\)
\(\displaystyle{ (n-4)(n-3)(n-2)= 720}\)
\(\displaystyle{ n=12}\)
Ile jest wszystkich punktów?
Żeby jednoznacznie poprowadzić płaszczyznę musisz mieć trzy punkty. Masz \(\displaystyle{ 120}\) możliwości poprowadzenia płaszczyzn. Więc po prostu rozwiązujesz równanie \(\displaystyle{ \binom{n}{3}=120 \Rightarrow n=10}\)
Ile jest wszystkich punktów?
Wybierasz \(\displaystyle{ 3}\) punkty z \(\displaystyle{ n}\), masz \(\displaystyle{ 120}\) możliwości wybrania