Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Artut97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 1 raz

Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie...

Post autor: Artut97 »

Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie których występują dokładnie trzy dziewiątki?

Jak to ugryźć?:)
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1596
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 248 razy

Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie...

Post autor: Gouranga »

z 6 miejsc wybierz trzy na dziewiątki, potem resztę zapełnij innymi
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie...

Post autor: dec1 »

Pamiętaj, że na początku nie możesz mieć zera, bo wtedy liczba nie będzie sześciocyfrowa
Artut97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 1 raz

Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie...

Post autor: Artut97 »

A jak mam takie coś:

"9" jest na pierwszym miejscu.

\(\displaystyle{ \binom{5}{2} \cdot \binom{9}{1} \cdot \binom{9}{1} \cdot \binom{9}{1}}\)

Jak teraz użyć permutacji by załatwić wszystkie możliwe ustawienia?
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie...

Post autor: macikiw2 »

Masz jeden przypadek gdy "9" jest na pierwszym miejscu.
Polecam nie używać kombinacji dla zapisu
\(\displaystyle{ {9 \choose 1}{9 \choose 1}{9 \choose 1}}\)
Bo to:
\(\displaystyle{ 9 ^{3}}\)
Czyli wariacja z powtórzeniami.

I to są wszystkie możliwe ustawienia. Na pierwszym miejscu jest liczba "9", potem wybrałeś 2 miejsca dla "9" dla pozostałych 5 miejsc, a na pozostałych miejscach rozlosowałeś wszystkie liczby które "9" nie są.
Po co jeszcze dodatkowa permutacja?

Teraz rozpatrz przypadek w którym "9" nie ma na początku pamiętając o tym że pierwszym miejscu nie może być też zero.

Czyli \(\displaystyle{ 8* {5 \choose 3}*9 ^{2}}\)

I zsumuj.
Artut97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 1 raz

Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie...

Post autor: Artut97 »

A to nie jest tak, że tą kombinacją wybiorę np. drugie i czwarte miejsce (\(\displaystyle{ 993916}\)). I powstaną tylko te liczby sześciocyfrowe, które mają na pierwszym, drugim i czwartym miejscu "9" a na reszcie miejsc obojętnie byle nie "9"? I dlatego myślałem, że trzeba jakoś użyć permutacji. Jak to jest?
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie...

Post autor: dec1 »

Przypadek pierwszy - \(\displaystyle{ 9}\) jest na początku:
\(\displaystyle{ \binom{5}{2}\binom{9}{1}^3=7290}\)

Przypadek drugi - \(\displaystyle{ 9}\) nie jest na początku:
\(\displaystyle{ \binom{5}{3}\binom{9}{1}^2\binom{8}{1}=6480}\)

Sumujemy:
\(\displaystyle{ 7290+6480=13770}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie...

Post autor: kropka+ »

Żeby to sobie uzmysłowić rozwiążmy takie zadanie. Ile liczb dwucyfrowych można ułożyć z cyfr \(\displaystyle{ 1,2}\)?
Rozwiązanie:
Na pierwszym miejscu dowolna z dwóch cyfr. Na drugim też dowolna, czyli odpowiedź to \(\displaystyle{ 2 ^{2}}\)
Sprawdzam: \(\displaystyle{ 11,12,21,22}\) - zgadza się. Jak widać jest tu już uwzględniona permutacja.
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie...

Post autor: macikiw2 »

Artut97 pisze:A to nie jest tak, że tą kombinacją wybiorę np. drugie i czwarte miejsce (\(\displaystyle{ 993916}\)). I powstaną tylko te liczby sześciocyfrowe, które mają na pierwszym, drugim i czwartym miejscu "9" a na reszcie miejsc obojętnie byle nie "9"? I dlatego myślałem, że trzeba jakoś użyć permutacji. Jak to jest?
Kombinacją \(\displaystyle{ {5 \choose 2}}\) wybierasz dwa dowolne miejsca(z 5 pozostałych) dla danej liczby. Może być to miejsca drugie i czwarte, ale może być też drugie i trzecie. Po prostu tym zapisem uwzględniasz wszystkie możliwości.
Artut97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 1 raz

Ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w zapisie...

Post autor: Artut97 »

No ta, w strasznie w głupi sposób interpretowałem kombinację. Dzięki wszystkim.
ODPOWIEDZ