układ kongurencji
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
układ kongurencji
czy mógłby ktoś wyjaśnić mi po kroku jak rozwiązać taki układ:
\(\displaystyle{ x \equiv 2(mod 9)}\)
\(\displaystyle{ x \equiv 11 (mod 28)}\)
\(\displaystyle{ x \in [0,251]}\)
Dziękuję
\(\displaystyle{ x \equiv 2(mod 9)}\)
\(\displaystyle{ x \equiv 11 (mod 28)}\)
\(\displaystyle{ x \in [0,251]}\)
Dziękuję
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
układ kongurencji
właśnie nie za bardzo wiem jak
Licząc na piechotę będzie to 83 i 236? Jak to będzie wyglądać w przypadku tego twierdzenia?
Licząc na piechotę będzie to 83 i 236? Jak to będzie wyglądać w przypadku tego twierdzenia?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
układ kongurencji
Chyba nie, bo:kasia00 pisze:Licząc na piechotę będzie to 83 i 236?
\(\displaystyle{ 83=2 \cdot 28+27\\
236=8 \cdot 28+12}\)
Raczej spełnia układ tylko liczba \(\displaystyle{ 11}\)
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
układ kongurencji
To może coś takiego?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2 \pmod{9} \\ x \equiv 11 \pmod{28} \end{cases} \\ \begin{cases} 28x \equiv 56 \pmod{252} \\ 9x \equiv 99 \pmod{252} \end{cases} \\ \begin{cases} 28x \equiv 56 \pmod{252} \\ 27x \equiv 45 \pmod{252} \end{cases} \\ \\ 28x - 27x \equiv 56 - 45 = 11 \pmod{252}}\)
Zatem rozwiązania są postaci: \(\displaystyle{ 252k + 11}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in \mathbb{Z}}\). Biorąc pod uwagę, że \(\displaystyle{ x\in \left[ 0;251\right]}\) to \(\displaystyle{ x = 11}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2 \pmod{9} \\ x \equiv 11 \pmod{28} \end{cases} \\ \begin{cases} 28x \equiv 56 \pmod{252} \\ 9x \equiv 99 \pmod{252} \end{cases} \\ \begin{cases} 28x \equiv 56 \pmod{252} \\ 27x \equiv 45 \pmod{252} \end{cases} \\ \\ 28x - 27x \equiv 56 - 45 = 11 \pmod{252}}\)
Zatem rozwiązania są postaci: \(\displaystyle{ 252k + 11}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in \mathbb{Z}}\). Biorąc pod uwagę, że \(\displaystyle{ x\in \left[ 0;251\right]}\) to \(\displaystyle{ x = 11}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
układ kongurencji
Jak powstało to drugie przekształcenie?Chewbacca97 pisze:To może coś takiego?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 2 \pmod{9} \\ x \equiv 11 \pmod{28} \end{cases} \\ \begin{cases} 28x \equiv 56 \pmod{252} \\ 9x \equiv 99 \pmod{252} \end{cases} \\ \begin{cases} 28x \equiv 56 \pmod{252} \\ 27x \equiv 45 \pmod{252} \end{cases} \\ \\ 28x - 27x \equiv 56 - 45 = 11 \pmod{252}}\)
Zatem rozwiązania są postaci: \(\displaystyle{ 252k + 11}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in \mathbb{Z}}\). Biorąc pod uwagę, że \(\displaystyle{ x\in \left[ 0;251\right]}\) to \(\displaystyle{ x = 11}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} 28x \equiv 56 \pmod{252} \\ 9x \equiv 99 \pmod{252} \end{cases} \\ \begin{cases} 28x \equiv 56 \pmod{252} \\ 27x \equiv 45 \pmod{252} \end{cases} \\}\)
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
układ kongurencji
Rozwiązuję analogicznie kolejny przykład:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv -3 \pmod{7} \\ x \equiv 9 \pmod{11} \end{cases} \\}\)
i doszłam do :
\(\displaystyle{ \begin{cases} 11x \equiv -33 \pmod{77} \\ 7x \equiv63 \pmod{77} \end{cases} \\}\)
jak teraz "skrócić" tego x? Albo może ktoś pokaże mi jak by wyglądało zastosowanie na tym przykładzie chińskiego twierdzenia o resztach, bo tego też nie zbyt rozumiem?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv -3 \pmod{7} \\ x \equiv 9 \pmod{11} \end{cases} \\}\)
i doszłam do :
\(\displaystyle{ \begin{cases} 11x \equiv -33 \pmod{77} \\ 7x \equiv63 \pmod{77} \end{cases} \\}\)
jak teraz "skrócić" tego x? Albo może ktoś pokaże mi jak by wyglądało zastosowanie na tym przykładzie chińskiego twierdzenia o resztach, bo tego też nie zbyt rozumiem?
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
układ kongurencji
Możesz pierwsze pomnożyć przez \(\displaystyle{ 5}\), drugie przez \(\displaystyle{ 8}\).
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
układ kongurencji
\(\displaystyle{ 1=-3 \cdot 7+2 \cdot 11\\
-3 \cdot 7 \cdot 9+2 \cdot 11 \cdot \left( -3\right) \\
=-189-66\equiv -255+308\equiv 53\\
x\equiv\left(53 \mod 77\right)}\)
kasia00, przypomnij sobie rozszerzony algorytm Euklidesa
Oprócz dzielnika otrzymujesz także kombinację liniową modułów
W założeniu chińskiego twierdzenia o resztach masz że NWD modułów jest równe jeden
(dokładniej moduły są parami względnie pierwsze)
-3 \cdot 7 \cdot 9+2 \cdot 11 \cdot \left( -3\right) \\
=-189-66\equiv -255+308\equiv 53\\
x\equiv\left(53 \mod 77\right)}\)
kasia00, przypomnij sobie rozszerzony algorytm Euklidesa
Oprócz dzielnika otrzymujesz także kombinację liniową modułów
W założeniu chińskiego twierdzenia o resztach masz że NWD modułów jest równe jeden
(dokładniej moduły są parami względnie pierwsze)